Czuszczenie mikrofali Shutterstock
Jeśli w nawyk wejdzie nam automatyczne czyszczenie mikrofali po każdym użyciu, oszczędzimy sobie sporo pracy. Nowych zabrudzeń można pozbyć się bardzo łatwo i szybko. Natomiast jeżeli pozwolimy, aby brud i tłuszcz zasechł oraz zapiekł się przy późniejszych użyciach, to czyszczenie będzie zdecydowanie trudniejsze. Ważne jest więc utrzymanie mikrofali w czystości, by nie gromadziły się w niej bakterie. Jeśli podgrzewasz mięso, a zaraz potem deser, pamiętaj o przetarciu mikrofalówki. Dzięki temu zapach mięsa nie przejdzie na Twój deser. To podstawowe zasady, które warto wdrożyć w kuchni. Nie wymagają ogromnego wysiłku, a zapobiegają niepożądanym efektom w postaci trwałych zabrudzeń, czy nieprzyjemnych zapachów. Tu systematyczność, to klucz do sukcesu.
Cytryna w mikrofalii Shutterstock
Ocet to produkt, który ma doskonałe właściwości odkażające i oczyszczające. Do wyczyszczenia mikrofalówki wystarczy trochę roztworu octu z wodą. Cytryna ma podobne właściwości do octu, jej roztwór z wodą doskonale rozpuszcza zanieczyszczenia. Soda oczyszczona to kolejny wspaniały produkt. Sprawdza się doskonale w przypadku bardzo trudnych zabrudzeń i sporej ilości tłuszczu wewnątrz komory mikrofalówki.
Przygotuj roztwór z wody i octu, w proporcji 1:1 i wstaw w otwartym naczyniu do środka urządzenia. Następnie uruchom mikrofalę, ustawiając najwyższą moc na około 5 minut (w przypadku trwalszych zabrudzeń 15 minut). Para, która powstaje z roztworu, zmiękczy zalegający w urządzeniu brud. Dzięki temu będzie łatwiej go doczyścić. Po tym zabiegu wytrzyj wnętrze całej mikrofali wilgotną ściereczką. Na koniec możesz również przemyć je ciepłą wodą i zostawić otwarte drzwi urządzenia.
Środki czyszczące Shutterstock
Kolejny świetny produkt czyszczący to cytryna. Podobnie, jak w przypadku octu należy przygotować roztwór. Do naczynia wlewasz wodę i wyciśnięty sok z cytryny (mogą być plastry). Umieszczasz go w mikrofali i włączasz na 5 minut, uruchamiając najwyższą temperaturę. Swobodnie rozchodząca się para ze związkami znajdującymi się w cytrynie, zmiękczy plamy i ułatwi ich czyszczenie. Ważną zaletą tego sposobu, jest zneutralizowanie zapachów. Cytryna pozostawi świeży, przyjemny zapach.
W podobny sposób można również użyć sody oczyszczonej. Przygotowujemy roztwór wody z 3 łyżeczkami sody, po czym podgrzewamy go w mikrofalówce. Kiedy płyn wyparuje, czyścimy sprzęt szmatką lub ręcznikiem papierowym.
Przedstawione przez nas patenty są nie tylko skuteczne, ale przede wszystkim ekologiczne. Zarówno ocet, cytryna jak i soda to naturalne środki czyszczące, których bez obaw możemy używać w przestrzeniach, które mają styczność z jedzeniem.
Naturalne środki czyszczące to również tańsze opcje, ponieważ często tylko jeden produkt może być używany w całym domu, co oznacza, że oddzielne produkty nie będą potrzebne do mycia zlewów, pryszniców, podłóg itp.