Jakie ciasta można mrozić? Nie marnuj jedzenia. Oto najlepszy sposób na zachowanie świeżości

Święta to czas, gdy przygotowujemy wiele różnych wypieków. Zwykle jednak okazuje się, że słodkości jest za dużo. Co wtedy? Dobrym pomysłem będzie przechowanie ich w zamrażalniku. Sprawdź, jakie ciasta można mrozić i jak to zrobić.

Mrożenie to doskonały sposób na zachowanie zapasów żywności, w tym również słodkich wypieków. Dzięki temu nie zmarnujemy produktów i będziemy mogli cieszyć się ich smakiem jeszcze przez wiele tygodni. Większość ciast można mrozić, warto jednak pamiętać o kilku zasadach. Dzięki temu upewnimy się, że wszystko przebiegnie tak, jak powinno.

Więcej porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Jakie ciasta można mrozić? Świetny sposób na zatrzymanie smaku świąt

Do mrożenia nadaje się zdecydowana większość ciast i wypieków. Niektóre, jak ciasta kruche, francuskie czy piernik, lepiej mrozić na surowo od razu po ich wyrobieniu. Taki półprodukt świetnie nada się do przygotowywania wypieków. Jakie ciasta można mrozić?

  • Ciasta drożdżowe,
  • Ciasta biszkoptowe,
  • Ciasta ucierane,
  • Ciasta kruche, babeczki, ciasteczka,
  • Ciasto francuskie,
  • Torty,
  • Serniki,
  • Makowiec,
  • Chleb i bułki.

Do mrożenia nie nadają się ciasta z bitą śmietaną, galaretką czy bezy. Po rozmrożeniu mogą się rozpuścić i stracić swoją konsystencję. Wyjątkiem są torty bezowe z lodami i makaroniki. Upieczone pierniki czy pierniczki lepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jak mrozić ciasta? To banalnie proste

Wypieki w miarę możliwości najlepiej mrozić bez polew, dodatków czy ozdób ze świeżych owoców. Pamiętaj, by mrozić ciasta świeże! Przed mrożeniem podziel wypieki na porcje i zapakuj je do pojemników, które nadają się do kontaktu z żywnością i przechowywania w ujemnych temperaturach. Porcje możesz zabezpieczyć folią, dzięki temu upewnisz się, że nie przenikną do nich zapachy z zamrażalnika. Ciasta z kremem czy torty warto wcześniej podmrozić i dopiero wtedy szczelnie opakować je folią spożywczą. Mrożone wypieki możesz przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy. Ciasta z kremem rozmrażaj w lodówce, pozostałe możesz rozmrażać w temperaturze pokojowej.

Jak przechowywać ciasta? Dzięki temu zaoszczędzisz miejsce w lodówce

Nie wszystkie wypieki możesz przechowywać w temperaturze pokojowej. Jednak w okresie świątecznym zwykle brakuje miejsca w lodówce. Jak przechowywać ciasta?

  • Wypieki z kremem, serniki, ciasta ucierane owiń folią lub umieść w specjalnym pojemniku i przechowuj w lodówce.
  • Ciasta kruche i drożdżowe, bezy i biszkopty (bez kremu) przykryj ściereczką i przechowuj w szafce.

Serniki i makowce poza lodówką mogą być przechowywane przez maksymalnie 2 dni.

Więcej o: