Zagłosuj na swoich ulubieńców w plebiscycie The Best of New Beauty i daj sobie szanse na zyskanie wyjątkowych nagród.
Larwy moli spożywczych zagnieżdżają się w sypkich produktach, dlatego nietrudno przynieść je do domu ze sklepu. Kiedy już z nami zamieszkają, pozbycie się ich może być nie lada wyzwaniem. Bez podjęcia próby zlikwidowania szkodników na pewno nie odejdą same. Przeciwnie, zaczną się szybko rozmnażać i "opanowywać" kolejne produkty z kuchennej szafki. Na szczęście domowe sposoby i odpowiednie pułapki szybko rozwiążą problem. Sprawdź, co należy zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z najlepszych sposobów na mole spożywcze jest zapobieganie ich pojawieniu się poprzez utrzymywanie porządku. Dzięki niektórym trikom insekty nie będą miały szans, by zamieszkać w mące, makaronie czy ryżu, a nawet jeśli się już pojawią, nie zdążą się rozmnożyć. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.
Dobrym sposobem na zlikwidowanie insektów jest przygotowanie pułapki zapachowej z produktów, które zapewne masz już w swoim domu. Wystarczy do niewielkiego, przezroczystego pojemniczka wlać niewielką ilość octu jabłkowego i włożyć do kuchennej szafki. Mole spożywcze zwabione zapachem wejdą do środka i utopią się w płynie.
Innym sposobem jest rozpylenie w kuchni i szafkach aromatów, które odstraszą szkodniki lub położenie w pobliżu kilku przypraw. Do zapachów, których nie lubią, należy między innymi woń octu, pomarańczy, bergamotki, mięty, wanilii, cytryny czy goździków.