Na sklepowych półkach znajdziesz wiele otwieraczy do słoików, które pomogą ci rozwiązać problem. Jeśli akurat nie masz żadnego pod ręką, a uparte wieczko nie chce się odkręcić, skorzystaj ze sprawdzonych, domowych sposobów, do których nie będziesz potrzebowała siły.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z najpopularniejszych sposobów na odkręcenie zassanego wieczka jest jego podważenie. Wystarczy, ze mamy pod ręką tępy nóż, widelec albo inny twardy, lecz cienki przedmiot. Ostrożnie umieszczamy go w przestrzeni między szkłem a zakrętką i podważamy, aż usłyszymy charakterystyczne "syknięcie". Trzeba tylko uważać, by nie uszkodzić słoika, gdyż nie będzie się nadawał do ponownego użycia. Zamiast podważania, możesz kilka razy uderzyć zakrętką o blat kuchenny, podłogę, albo stół.
Jeśli chcesz mieć pewność, że w trakcie otwierania nie uszkodzisz słoika, skorzystaj z wrzątku. To najlepszy sposób, który poradzi sobie nawet z najbardziej zassaną zakrętką. Zachowaj tylko ostrożność, by się nie poparzyć. Umieść słoik do góry dnem w garnku z gorącą wodą i poczekaj kilka minut, następnie wyjmij, wytrzyj do sucha i bez problemu otwórz.
Swoim sposobem na otwieranie słoików podzielił się także szef kuchni Jasiek Kuroń. Wystarczy do tego jedynie haczykowaty otwieracz do butelek.