Podlej paprocie domowe tym wywarem, a będą bujne, jak nigdy! Potrzebne produkty masz w kuchni

Paprocie domowe wyglądają efektownie, jeśli odpowiednio się o nie zadba. Proponujemy trzy skuteczne rozwiązania, z użyciem tanich, domowych produktów. Większość z nich znajdziesz w kuchni! Znakomicie odżywią rośliny.

Paprocie wyglądają pięknie i mogą ozdobić niejedno pomieszczenie, jednak nie należą do roślin, które "rosną same". Potrzebna im odpowiednia pielęgnacja, a w tym nawodnienie. Wskazane jest, aby stosować w ich przypadku nawozy, a w szczególności te naturalne. Można wykonać je w domu za grosze!

Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie

Jak dbać o paprocie domowe? Pamiętaj o regularnym podlewaniu

Paprocie należy podlewać minimum dwa razy w tygodniu. W momencie, kiedy paprocie przechodzą tzw. etap wyciszenia, można podlewać je raz w tygodniu. Od podlewania ważniejsze jest zraszanie liści. Taka czynność może być wykonywana nawet codziennie. W przypadku nawożenia wystarczy raz na 2 tygodnie.

Paprocie domowe trzeba odżywiać. Jak wykonać naturalny i tani nawóz?

Znakomitym i tanim sposobem, który sprawi, że paprocie będą rosły bujne i zdrowe, jest użycie herbaty miętowej! Ważne, aby nie była słodzona. Większość osób posiada w kuchni miętę, ponieważ jest nie tylko smaczna, ale i działa zbawiennie np. na problemy żołądkowe. Herbata miętowa odżywi kwiaty, ale dobrą alternatywą będzie też naturalna, czarna herbata. Jest mocniejsza, więc podlewaj nią paproć rzadziej.

Paprocie domowe można podlewać tanim roztworem z użyciem mleka

Paproć będzie rosła bujna i zielona, jeśli użyjesz roztworu z mleka! Większość osób nie wyobraża sobie, aby nie było go w lodówce. Wystarczy wymieszać 500 ml wody i 60 ml mleka ze sobą, a zawarta w roztworze laktoferyna uodporni paproć na wszelkie choroby i ataki ze strony szkodników. Pobudzi paproć do wzrostu i zadba o koloryt liści. Ta metoda jest idealna do stosowania raz na miesiąc.

Jeśli chcesz odżywić paproć w ekologiczny sposób, możesz też podlewać ją wywarem ze skórek banana. W taki sam sposób przygotujesz "miksturę" ze skorupek ugotowanych jaj. Wystarczy, że oba produkty poleżą w zamkniętym słoikiem w wodzie około dwóch tygodni. Płynny nawóz będzie gotowy do użycia.

Więcej o: