Folia aluminiowa może być wykorzystana na wiele sposobów. Pakujemy w nią żywność, pieczemy potrawy, używamy do sprzątania, a nawet w pielęgnacji ciała. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że produkt ma strony, które mają ogromne znaczenie. Okazuje się, że każda z nich powinna być wykorzystywana w inny sposób. Sprawdź, jaka jest między nimi różnica oraz kiedy stosować matową, a kiedy błyszczącą stronę.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Folia aluminiowa ma dwie strony, które różnią się między sobą wyglądem. Najistotniejszą funkcją błyszczącej strony jest zatrzymywanie ciepła, dlatego piekąc lub gotując jedzenie, warto owijać je produktem tak, by świecąca część stykała się z żywnością. Jeśli zastosujesz inną stronę, istnieje większe prawdopodobieństwo, że potrawa zostanie ugotowana nierównomiernie.
Dużą rolę odgrywa też pieczenie jedzenia owiniętego folią na grillu. Oprócz wspomnianej już funkcji zatrzymywania ciepła może zdarzyć się tak, że nieprawidłowa (błyszcząca) strona "przylepi się" do jedzenia i podczas ściągania porwie się na kawałki. Jeśli zaś chcemy przechować żywność lub sprawić, by szybciej ostygła, warto zawinąć ją matową stroną do dołu, co zapobiegnie nagrzewaniu się produktu.
Folia aluminiowa może być wykorzystana nie tylko w przygotowaniu i przechowywaniu potraw. Świetnie sprawdzi się też jako: