Większość ludzi podczas mycia patelni skupia się na jej środku, ponieważ to tam kładziemy jedzenie do smażenia. Okazuje się, że mało kto zwraca uwagę na czyszczenie zewnętrznej strony, która jest równie ważna, a na której z czasem gromadzi się coraz więcej brudu i przypalonych resztek jedzenia. Zaniedbanie sprawia, że problem narasta. Na szczęście można go rozwiązać domowymi sposobami, które nie wymagają dużego nakładu czasu i pracy. Sprawdź, co należy zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Soda oczyszczona może zwalczyć zanieczyszczenia spowodowane z przypaleniami, dlatego dobrze sprawdzi się jako środek do mycia spodu patelni. Wystarczy wymieszać produkt z wodą tak, by utworzyć gęstą pastę, a następnie rozprowadzić ją na zabrudzeniach. Warto dodać do mieszanki kilka kropel płynu do mycia naczyń, który dodatkowo pomoże rozwiązać problem. Gdy minie kilka godzin, należy wyszorować patelnię szorstką stroną gąbki, zmywakiem lub kulką z folii aluminiowej. Sprawdzi się też szorowanie połówką cytryny posypanej solą. Ostatnim krokiem jest standardowe umycie naczynia wodą i płynem do naczyń.
Ocet to produkt, który zapewne każdy z nas ma w swoim domu. Dzięki swoim właściwościom może stanowić alternatywę dla chemicznych preparatów do czyszczenia. Kwaśny odczyn płynu sprawia, że dobrze poradzi sobie z zabrudzeniami z mydła, rdzy, czy jak w tym przypadku — z przypaleniami. Należy pamiętać, by nie stosować kwasu na emaliowanych powierzchniach, ponieważ mogą szybko zmatowieć. Czyszczenie octem sprawdzi się za to na patelniach aluminiowych i stalowych. Usuwanie zabrudzeń płynem jest bardzo łatwe i można je przeprowadzić na dwa sposoby.