Folię spożywczą wynaleziono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Choć stanowi barierę przed powietrzem, wodą i zapachami, dłuższe używanie jej może być irytujące. Zdarza się, że materiał, z którego jest wykonana nie chce współpracować tak, jak byśmy tego chcieli. Gdy się rwie, skleja lub nie rozciąga w odpowiedni sposób, zastosuj ten prosty trik. Dzięki niemu szybko zapomnisz o uciążliwym problemie.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli folia spożywcza nie współpracuje tak, jak powinna, rozważ zmianę miejsca jej przechowywania. Ciągłe sklejanie, rwanie w nieodpowiednich miejscach i uciążliwe rozwijanie można łatwo przezwyciężyć, jeśli schowasz produkt do zamrażarki — nawet na kilka minut. Okazuje się, że trzymanie folii w temperaturze pokojowej zwiększa możliwość występowania problemu. Choć metoda ze schładzaniem na pierwszy rzut oka wydaje się dziwna, z pewnością przyniesie oczekiwane efekty. Produkt stanie się sztywniejszy i bardziej plastyczny, dzięki czemu dużo łatwiej będzie zawinąć nim jedzenie czy talerz.
Folia spożywcza może być wykorzystywana nie tylko do opakowywania żywności. Dzięki swoim nieocenionym właściwościom sprawdzi się też w wielu innych przypadkach.