Wsyp do zlewu pół szklanki soli. Genialny trik, który zostanie z tobą na zawsze

Zatkany odpływ w kuchni lub łazience to zmora każdego z nas. Na co dzień zwykle o tym nie myślimy i dopiero, gdy stanie się najgorsze, szukamy rozwiązania. Mówi się jednak, że lepiej zapobiegać niż zwalczać, dlatego zachęcamy do przetestowania triku z solą i wrzątkiem. Wystarczy wsypać do odpływu pół szklanki soli i zalać wodą.

Więcej przydatnych porad dotyczących sprzątania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Resztki jedzenia i tłuszczu, a w łazience włosy i pozostałości po kosmetykach - to wszystko gromadzi się przez dłuższy czas i jeśli nie dbamy regularnie o odpływy, może doprowadzić w końcu do ich zatkania. Wówczas trzeba albo sięgać po środki chemiczne (które też nie zawsze są skuteczne), albo wzywać specjalistę. Lepiej jednak zapobiegać niż później się martwić, dlatego podpowiadamy, co zrobić, by zadbać o rury na co dzień. Wystarczą ci ól oraz wrzątek.

Zobacz wideo Przykry zapach z kuchennego zlewu? Dwa składniki wystarczą, by sobie z nim poradzić

Wsyp do zlewu pół szklanki soli. Genialny trik, który zostanie z tobą na zawsze

Z tych dwóch produktów ekspresowo wykonasz domowy środek do udrażniania rur. Sól prawdopodobnie każdy w kuchni ma, wrzątek tym bardziej, więc nie trzeba nawet wydawać dodatkowych pieniędzy na chemiczne specyfiki. Nie dość, że zaoszczędzisz, to pomożesz też środowisku - sól i wrzątek są bowiem na pewno bardziej ekologiczne niż inne, sklepowe środki.

Co trzeba zrobić? Wystarczy wsypać od odpływu (zlewu, umywalki czy wanny) około pół szklanki soli, a następnie zalać dużą ilością wrzątku. Niektórzy nieco modyfikują tę metodę i po wsypaniu połowy szklanki soli wsypują też pół szklanki sody oczyszczonej. Potem zalewają odpływ wrzątkiem.

Istnieje jeszcze inny sposób na odtykanie zlewu. Do odpływu należy wsypać szklankę soli, a następnie szklankę sody. Potem trzeba podgrzać szklankę octu spirytusowego i wlać go do odpływu. Po upływie 10 minut zalewamy wszystko wrzącą wodą.

Aby zapobiec zatkaniu się rur, warto choć raz w tygodniu stosować mieszankę soli i wrzątku. Zwracaj też uwagę na resztki jedzenia, które wpadają do zlewu. Nie wylewaj również do odpływu oleju po smażeniu. Z poniższego tekstu dowiesz się, jak pozbyć się zużytego oleju:

Więcej o: