Zalej orzechy włoskie wrzątkiem, a nie pożałujesz. Szybko rozwiążesz popularny problem

Orzechy włoskie są smaczne i zdrowe, ale wielu osobom problem sprawia ich obieranie. Okazuje się, że istnieją patenty, które szybko rozwiążą kłopot. Są banalnie proste.

Orzechy włoskie mimo zawartości sporej ilości tłuszczów są zdrową i smaczną przekąską. Cieszą się ogromną popularnością zwłaszcza jesienią i w okresie świątecznym. Jeśli chcesz szybko obrać je z łupiny, zapomnij o męczącym używaniu dziadka do orzechów i zalej owoce wrzątkiem. Dzięki tej metodzie skórka odejdzie z łatwością.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Orzechy włoskie. Dobroczynne właściwości produktu mogą zaskoczyć

Orzechy włoskie to bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych — omega-6 i omega-3. Zawierają też witaminy z grupy B i wiele minerałów, takich jak jod, fosfor, magnez, potas, cynk i mangan. Z tego względu warto je włączyć do codziennej diety. 

Dorota GardiasDorota Gardias "zachwyca" w nowym płaszczu. Podobne w Mohito i Pull&Bear

Jak pozbyć się skóry z orzecha włoskiego? Zalej je wrzątkiem i odczekaj pół godziny

Wiele osób, choć uwielbia smak orzechów włoskich, rezygnuje z ich spożywania. Wszystko przez trudne do usunięcia łupiny, w których zamknięte są owoce. Na szczęście problem można rozwiązać prostym sposobem. Jeśli chcesz zapomnieć o korzystaniu z dziadka do orzechów, zalej kulki wrzątkiem i odczekaj pół godziny. Po tym czasie wystarczy delikatnie wcisnąć nożyk w miejsce łączenia połówek, a powinny rozdzielić się bez większego użycia siły. 

sposób na worki pod oczamiJak pozbyć się worków pod oczami? Użyj przedmiotu z kuchni!

Jak wykorzystać nadmiar? Przygotuj olej z orzechów włoskich

Orzechy włoskie można spożywać bezpośrednio po usunięciu łupiny, ale również i w inny sposób. Jeśli masz ich nadmiar, zrób olej, który, choć nie jest zbyt popularny i rzadko ląduje na polskich stołach, ma świetny smak i aromat, który pomoże wydobyć z potrawy to, co najlepsze. Samodzielne wytworzenie produktu wiąże się z zakupem specjalnej prasy do tłoczenia oleju. Wystarczy wsypać do środka rozłupane owoce, uruchomić odpowiedni program, odczekać kilkanaście minut i przelać płyn do butelek. Olej nadaje się do spożywania na zimno — na surowo lub jako dodatek do sałatek, zup czy kanapek. Osoby ze skłonnością do alergii powinny zachować ostrożność. Produkt należy przechowywać w butelce z ciemnego szkła i spożyć nie później niż po 3 miesiącach od wytworzenia, ponieważ dosyć szybko jełczeje. 

Więcej o: