Begonie mogą mieć nawet między 1200 a 1500 różnych gatunków. Niektóre odmiany nadają się do uprawy na balkonie i ogrodzie w ciepłe dni, ale nie radzą sobie w mroźnym otoczeniu. Z tego względu nie można zapominać, by odpowiednio zadbać o kwiaty przed nadejściem trudnych, zimowych warunków. Sprawdź jak odpowiednio przezimować begonie bulwiaste. Przemyślane przechowywanie bulw to klucz do sukcesu.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Begonie bulwiaste (Begonia tuberhybrida) są roślinami wieloletnimi, dlatego nadają się do zimowania. Charakteryzują się dużymi, pełnymi lub półpełnymi kwiatami. Są wrażliwe na temperaturę, więc gdy wystąpi pierwszy przymrozek (najczęściej w październiku lub listopadzie), należy wykopać bulwy z ziemi, usunąć te, które są chore lub zostały mechanicznie uszkodzone i ściąć liście. Podsuszenie korzeni w ciepłym, suchym miejscu na gazetach i oczyszczenie ich z ziemi pomoże przetrwać roślinom do kolejnego sezonu. Okazuje się, że proces schnięcia może trwać nawet kilka tygodni. Drugim krokiem jest ułożenie kwiatów w przewiewnym pojemniku i przysypanie torfem, trocinami lub piaskiem. Istotnym elementem zimowania begonii jest przechowywanie ich w chłodnym pomieszczeniu o temperaturze oscylującej między 6 a 10 stopni Celsjusza, bez bezpośredniego dostępu do światła.
Na przełomie lutego i marca należy posadzić kwiaty do nowej ziemi, przenieść do cieplejszego (około 18 stopni Celsjusza) i jasnego miejsca i zacząć podlewanie. Begonie są dosyć kapryśne i nie zawsze podejmują wegetację po zimie, dlatego warto mieć to na uwadze i nie zrażać się niepowodzeniem. Kwiaty można przenieść na balkon lub do ogrodu mniej więcej w połowie maja, gdy minie ryzyko przymrozków. Na początku warto wystawiać je na świeże powietrze zaledwie na kilka godzin w ciągu dnia, by mogły przyzwyczaić się do nowych warunków. Dużą popularnością oprócz begonii bulwiastych cieszą się begonie stale kwitnące (Begonia semperflorens), jednak to odmiana jednoroczna, co sprawia, że nie nadaje się do zimowania.