Nawet jeśli sprzątamy regularnie, warto upewnić się, czy sięgamy do wszystkich zakamarków. Okazuje się, że tłuszcz i zabrudzenia mogą osiadać w miejscach, o które byśmy ich nie podejrzewali. Sprawdź, czego nie pomijać podczas mycia kuchni. Przede wszystkim zwróć uwagę na zlew i kuchenkę.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Do czyszczenia zlewu dobrze sprawdzi się pasta z sody oczyszczonej i wody lub płyn do mycia naczyń. Podczas sprzątania tej powierzchni wiele osób zapomina o regularnym czyszczeniu baterii, która ma stały kontakt z wodą. Osad z minerałów i cieczy po pewnym czasie staje się coraz trudniejszy do usunięcia, dlatego warto się go pozbywać na bieżąco.
Dobrze też po każdym użyciu wycierać zlew i kran do sucha. Istotne jest również częste czyszczenie rur z resztek jedzenia czy włosów. W tym celu warto co jakiś czas wsypywać do odpływu pół szklanki sody oczyszczonej i pół szklanki soli, a następnie zalewać całość gorącą wodą.
Choć kuchenka nie ma dużej powierzchni, okazuje się, że mało kto podczas sprzątania zwraca uwagę na wszystkie zakamarki. Często dotarcie do każdego miejsca wymaga nie lada precyzji, a to właśnie w nich najczęściej gromadzi się tłuszcz i brud. Zanim rozpoczniesz sprzątanie, zdejmij ruszt i elementy z palników.
Oprócz rzucającej się w oczy powierzchni zwróć uwagę, czy miejsce blisko iskrowników nie wymaga czyszczenia, ponieważ to właśnie tam często osiadają zabrudzenia, które z czasem stają się trudne do usunięcia. Wyczyść wszystko wodą z płynem do mycia naczyń lub sokiem z cytryny, a na większych przypaleniach pozostaw na chwilę detergent i daj im szansę się rozpuścić. Po wszystkim przetrzyj elementy ręcznikiem papierowym lub pozostaw do wyschnięcia. Nie zapominaj, by co jakiś czas odsuwać kuchenkę od ściany. Zdarza się, że podczas gotowania kawałki jedzenia wpadają za urządzenie, dlatego warto co jakiś czas tam zajrzeć, by posprzątać.