Każdemu z nas zdarza się czasami przecenić swoje siły i przygotować zbyt duże ilości jedzenia. Szczególnie widać to podczas przygotowań do świąt, kiedy krojąc sałatkę jarzynową, orientujemy się, że moglibyśmy wykarmić nią nie tylko całą rodzinę, lecz także sąsiadów. Co więc zrobić, by ten pyszny, świąteczny klasyk się nie zmarnował? Zobacz, czy sałatki można mrozić i jak zrobić to prawidłowo.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowywanie sałatek bywa naprawdę czasochłonne. Gdy zdarzy się, że przyrządzimy jej zbyt dużo, zachowajmy ją na później. Najlepiej zrobić to za pomocą mrożenia. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nie każdą sałatkę można zamrozić. Niektóre po odmrożeniu są po prostu niesmaczne. Warto pamiętać o kilku kwestiach, które sprawią, że zamrożona sałatka będzie prawie tak samo pyszna, jak świeża.
Przede wszystkim nie należy mrozić sałatek, które są już wymieszane z majonezem, jogurtem naturalnym lub sosem. Należy unikać też w niej ogórków, jajek, cebuli oraz warzyw takich jak pomidor, które mają w sobie bardzo dużo wody. Jeśli zamrozimy sałatkę zawierającą te składniki, będziemy zaskoczeni jej smakiem. Niestety negatywnie. Produkty te po rozmrożeniu mogą mieć nieprzyjemny zapach lub po prostu będą niesmaczne, a finalnie rozmrożona sałatka trafi do kosza.
Każda sałatka z dodatkiem jajek, warzyw z dużą ilością wody, majonezu lub innych sosów powinna być przechowywana w lodówce maksymalnie przez 2-3 dni. Tak przygotowane danie należy, jak najszybciej zjeść.
Jeśli jednak zdecydujemy się na zamrożenie sałatki, trzeba umieścić ją w szczelnie zamykanym pojemniku lub woreczku strunowym. Najlepiej jest pakować porcje, które po rozmrożeniu będziemy w stanie od razu zjeść. Wtedy sałatka będzie najsmaczniejsza, a w zamrażarce można przechowywać ją nawet przez 2 tygodnie.
Do rozmrożonej sałatki jarzynowej wystarczy dołożyć jajka, ogórki i majonez, by smakowała prawie tak samo dobrze, jak ta, która jest świeżo przygotowana.