Chyba każda z nas ma chociaż jeden słoik miodu w domu. Dodajemy go do wypieków, herbaty czy domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran i wiele więcej. Jak go przechowywać, żeby nie stracił tych cennych właściwości?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Miód to naturalny produkt, wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi. Najczęściej sprzedawany jest w słoikach i jest to właściwe opakowanie dla tego produktu. Nie należy natomiast przechowywać go w plastikowym pojemniku czy wiaderku, ponieważ miód wchodzi w reakcję chemiczną z tworzywem.
Okazuje się, że temperatura ma także ogromny wpływ na produkt i może pozbawić go cennych właściwości. Nie może być ani zbyt wysoka, ani zbyt niska. Słoiki przechowuj w pomieszczeniach, w których temperatura wynosi od 8 do 18 stopni.
Miód może być wykorzystywany w kuchni, ale też w domowych zabiegach kosmetycznych. Działa rewelacyjnie na nasze włosy, skórę i paznokcie. Produkt wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, może obniżać ciśnienie, wpływa na metabolizm komórkowy i układowy. Oprócz tego doskonale nawilża i odżywia i jest przeznaczony do każdego typu cery. Warto jednak pamiętać, że tak jak każdy produkt, miód może uczulać. Zanim wykorzystasz go w domowych zabiegach, wykonaj próbę uczuleniową.