Przechowujesz miód w ten sposób? To błąd! Traci przez to cenne właściwości

Mówi się, że miód to płynne złoto. Ma mnóstwo cennych właściwości, może być przechowywany przez bardzo długi czas i zwyczajnie pysznie smakuje. Aby jednak w pełni wykorzystać jego potencjał, należy wiedzieć, jak go przechowywać.

Chyba każda z nas ma chociaż jeden słoik miodu w domu. Dodajemy go do wypieków, herbaty czy domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran i wiele więcej. Jak go przechowywać, żeby nie stracił tych cennych właściwości?  

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Skąd się bierze miód? Niezwykłe fakty z życia pszczół

Jak przechowywać miód? Pamiętaj o tym, a nie straci cennych właściwości 

Miód to naturalny produkt, wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi.  Najczęściej sprzedawany jest w słoikach i jest to właściwe opakowanie dla tego produktu. Nie należy natomiast przechowywać go w plastikowym pojemniku czy wiaderku, ponieważ miód wchodzi w reakcję chemiczną z tworzywem.  

Okazuje się, że temperatura ma także ogromny wpływ na produkt i może pozbawić go cennych właściwości. Nie może być ani zbyt wysoka, ani zbyt niska. Słoiki przechowuj w pomieszczeniach, w których temperatura wynosi od 8 do 18 stopni.  

Jakie są właściwości miodu? Nie bez powodu mówi się o nim "płynne złoto" 

Miód może być wykorzystywany w kuchni, ale też w domowych zabiegach kosmetycznych. Działa rewelacyjnie na nasze włosy, skórę i paznokcie. Produkt wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, może obniżać ciśnienie, wpływa na metabolizm komórkowy i układowy.  Oprócz tego doskonale nawilża i odżywia i jest przeznaczony do każdego typu cery. Warto jednak pamiętać, że tak jak każdy produkt, miód może uczulać. Zanim wykorzystasz go w domowych zabiegach, wykonaj próbę uczuleniową.  

Więcej o: