Grudnik to niezwykle efektowna roślina, która zachwyca szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wszystko za sprawą kwitnienia, które odbywa się w listopadzie i grudniu. Z tego powodu znany jest także jako kaktus bożonarodzeniowy czy zygokaktus.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Naturalnym miejscem występowania grudnika są lasy deszczowe Ameryki Południowej, m.in. Brazylii, gdzie jego ulubionym miejscem są zagłębia pomiędzy konarami drzew. Z tego powodu najlepiej sprawdzi się u niego lekka ziemia, np. torf wymieszany z piachem i średnio nasłonecznione stanowisko, z rozproszonym światłem. W porze letniej dobrze toleruje temperaturę około 25°C natomiast w zimowej, kiedy kwitnie, około 15°C. Nie przepada za przeciągami i przestawianiem.
Najważniejszą sprawą dotyczącą pielęgnacji grudnika jest jego nawadnianie. Roślina potrzebuje stale wilgotnego podłoża (bez przelewania) i lubi regularne zraszanie pędów za pomocą miękkiej, przegotowanej wody. Ważne jest, aby nie doprowadzić do zalania korzeni, a ewentualny nadmiar wody miał możliwość ujścia. W parze z odpowiednim nawadnianiem powinno iść także nawożenie rośliny. Skuteczny nawóz zrobisz z produktów, które znajdziesz w kuchni.
Zimą, gdy grudnik kwitnie, należy pamiętać o regularnym nawożeniu. Jeśli nie chcesz korzystać z gotowych produktów (sprawdzi się nawóz do roślin doniczkowych lub sukulentów), możesz sięgnąć po domowe środki. Idealnie nada się do tego bogaty w potas i fosfor wywar z banana. Jest banalnie prosty w wykonaniu. Wystarczy, że skórkę z jednego lub dwóch owoców wrzucisz do słoika, zalejesz ciepłą wodą i odstawisz w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach przecedź wywar i rozcieńcz z wodą w proporcji 1:1. Podlewaj roślinę raz w miesiącu.