Mole spożywcze to uciążliwe insekty, z którymi mało kto chciałby mieć bezpośrednią styczność. Ich larwy najczęściej zagnieżdżają się w produktach sypkich, takich jak mąka, kasza czy ryż. Z tego względu częstym zjawiskiem jest przynoszenie insektów do domu ze sklepu. Szkodniki lubią suche i ciemne miejsca i choć nie wyrządzą krzywdy człowiekowi, ich widok może obrzydzić lub zmrozić krew w żyłach — zwłaszcza że są większe niż mole odzieżowe. Niestety nigdy nie odchodzą same i bardzo szybko się rozmnażają, dlatego pozbycie się ich może być nie lada wyzwaniem. Zauważenie choć jednego okazu to czas, by podjąć walkę i zastosować domowe sposoby oraz pułapki, które skutecznie rozwiążą problem.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcesz pozbyć się moli spożywczych, warto przygotować pułapkę zapachową i postawić ją w kuchni na parapecie, stole lub w szafce. To jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na wytępienie szkodników. Wystarczy wlać do niewielkich miseczek lub spodeczków ocet jabłkowy, lub wino. Szkodniki zwabione zapachem szybko utopią się w płynie.
Zamiast rozwiązywać problem moli spożywczych, warto nie dopuścić do tego, by w ogóle się pojawiły. Proste triki sprawią, że insekty nie zagnieżdżą się w mące czy kaszy, a nawet jeśli, to nie zdążą się rozmnożyć. Wystarczy przestrzeganie sprawdzonych zasad.