Rozsyp tę przyprawę, a mole spożywcze znikną w mgnieniu oka. To niezawodny odstraszacz

Mole spożywcze potrafią być prawdziwym utrapieniem, a ich pojawienie często skutkuje wyrzuceniem wszystkich mącznych i sypkich produktów. Pojawiają się nawet w czystych i regularnie sprzątanych kuchniach. Jak pozbyć się ich szybko i raz na zawsze?

Mole spożywcze potrafią być naprawdę problematyczne. Pojawiają się, nawet gdy systematycznie sprzątamy kuchnie i przeglądamy szafki. Wystarczy bowiem, że przyniesiemy je wraz z zakupami. O ile łatwo mogą zawładnąć naszymi zapasami, o tyle trudno jest się ich pozbyć. Na szczęście pomogą nam w tym domowe sposoby.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pięć sposobów na uciążliwe insekty. Jak pozbyć się mrówek, muszek czy komarów?

Mole spożywcze w kuchni. Skąd się biorą?

Mole najczęściej atakują produkty sypkie, takie jak makarony, mąka, kasze czy płatki owsiane. Zdarza się, że możemy je znaleźć także w suszonych owocach, ziołach, herbacie, a nawet... w czekoladzie! Upodobały sobie w szczególności kuchenne szafki, gdzie mają ciemno, ciepło i łatwo o pożywienie. Pierwszym sygnałem ich obecności, jest lepka pajęczynka, którą możemy zaobserwować w pojemniku. Niestety, walkę z nimi należy rozpocząć od wyrzucenia wszystkich produktów, w których mogły się zalęgnąć. Kolejnym krokiem jest dokładne umycie oraz zdezynfekowanie szafek, blatów i drzwiczek. Pojemniki wyszoruj wodą z dodatkiem octu. 

Domowe sposoby na walkę z molami. Wykorzystaj zapachy, których nie znoszą

Kluczem w walce z molami jest systematyczność i konsekwencja. Poza generalnymi porządkami możesz wspomóc się domowymi metodami. Pierwsza z nich jest banalnie prosta i polega jedynie na wyłożeniu w szafkach i pojemnikach liści laurowych. Mole spożywcze nie znoszą ich zapachu. W podobny sposób zadziałają także cytrusy. Niezawodny odstraszacz zrobisz z mieszanki wody, octu i olejku eterycznego (lawendowego, cytrusowego, cynamonowego lub eukaliptusowego). Olejkami możesz także skropić płatki kosmetyczne i rozłożyć je w kuchni. Zyskasz skuteczny odstraszacz i piękny zapach.

Co zrobić, aby mole nie pojawiły się w kuchni? 

Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się moli, pamiętaj o tych prostych czynnościach:

  • Regularnie sprzątaj kuchnię i przeglądaj szafki.
  • Produkty sypkie przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
  • W trakcie zakupów dokładnie je przeglądaj — dotyczy to w szczególności produktów na wagę.
  • Po powrocie z zakupów, produkty sypkie od razu przekładaj do pojemnika
Więcej o: