Mole spożywcze potrafią być naprawdę problematyczne. Pojawiają się, nawet gdy systematycznie sprzątamy kuchnie i przeglądamy szafki. Wystarczy bowiem, że przyniesiemy je wraz z zakupami. O ile łatwo mogą zawładnąć naszymi zapasami, o tyle trudno jest się ich pozbyć. Na szczęście pomogą nam w tym domowe sposoby.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mole najczęściej atakują produkty sypkie, takie jak makarony, mąka, kasze czy płatki owsiane. Zdarza się, że możemy je znaleźć także w suszonych owocach, ziołach, herbacie, a nawet... w czekoladzie! Upodobały sobie w szczególności kuchenne szafki, gdzie mają ciemno, ciepło i łatwo o pożywienie. Pierwszym sygnałem ich obecności, jest lepka pajęczynka, którą możemy zaobserwować w pojemniku. Niestety, walkę z nimi należy rozpocząć od wyrzucenia wszystkich produktów, w których mogły się zalęgnąć. Kolejnym krokiem jest dokładne umycie oraz zdezynfekowanie szafek, blatów i drzwiczek. Pojemniki wyszoruj wodą z dodatkiem octu.
Kluczem w walce z molami jest systematyczność i konsekwencja. Poza generalnymi porządkami możesz wspomóc się domowymi metodami. Pierwsza z nich jest banalnie prosta i polega jedynie na wyłożeniu w szafkach i pojemnikach liści laurowych. Mole spożywcze nie znoszą ich zapachu. W podobny sposób zadziałają także cytrusy. Niezawodny odstraszacz zrobisz z mieszanki wody, octu i olejku eterycznego (lawendowego, cytrusowego, cynamonowego lub eukaliptusowego). Olejkami możesz także skropić płatki kosmetyczne i rozłożyć je w kuchni. Zyskasz skuteczny odstraszacz i piękny zapach.
Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się moli, pamiętaj o tych prostych czynnościach: