Niektórzy robią to już w listopadzie, a inni cierpliwie czekają do grudnia. Mowa oczywiście o sięganiu po dekoracje świąteczne. Bez względu na to, kiedy decydujesz się zawiesić ozdoby na choinkę, spróbuj przygotować je sama. To nie tylko świetna zabawa, lecz także sposób na szukanie oszczędności. Zobacz, jak zrobić ozdoby świąteczne, które nie zrujnują domowego budżetu.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Nie możesz się doczekać, aż ustawisz w domu ozdoby świąteczne? Ręcznie robione dekoracje z pewnością zrobią wrażenie na twoich bliskich, dlatego może w tym roku zdecydujesz się przygotować je sama? Oto kilka propozycji.
Masz w domu puste słoiki po przetworach? Możesz wykorzystać je, by stworzyć ozdoby świąteczne diy! Wystarczy, że spryskasz ich wnętrze sztucznym śniegiem, a w środku umieścisz świeczkę. Warto też przewiązać słoik czerwoną wstążką lub jutowym sznurkiem wraz z kilkoma gałązkami świerku. Dekoracje świąteczne w takim stylu świetnie się prezentują, a jeśli wieczorem zapalisz świeczkę w takim lampionie, stworzy wyjątkowy klimat.
Lampiony świąteczne. Efektowna dekoracja, którą możesz stworzyć sam Zdjęcie ilustracyjne / Shutterstock
Możesz też przygotować świąteczną kompozycję, korzystając z tego, co już masz. Wystarczy, że podczas spaceru zbierzesz bukiet świerkowych gałązek. Umieść je w wazonie lub słoiku z poprzedniej propozycji, a następnie udekoruj bukiet za pomocą małych bombek, światełek choinkowych lub kolorowych wstążek przewiązanych na gałązkach.
Ozdoby z szyszek świetnie sprawdzą się na choinkę. Zbierz ładne, długie szyszki podczas spaceru w lesie, a w domu przewiąż je jutowym sznurkiem lub ozdobną wstążką, by stworzyć z nich bombki. Wystarczy chwila, a będziesz cieszyć się fantastyczną dekoracją choinkową.
Suszone pomarańcze na choinkę unsplash / Catalin Apostol
Warto też postawić na klasykę, czyli na suszone pomarańcze. Będą nie tylko fantastycznie pachniały, lecz także zdobiły choinkę czy ręcznie przygotowane stroiki. Wystarczy pokroić pomarańcze na cienkie plasterki i wysuszyć je w piekarniku. Ustaw urządzenie na 100 stopni Celsjusza, by w takiej temperaturze piec pomarańcze przez 2-3 godziny.