W sezonie jesienno-zimowym warto przypomnieć sobie o sprawdzonym, domowym leku, który stosowały nasze babcie. Przygotowywały go dawniej, by walczyć z przeziębieniem oraz grypą i do dziś jest znanym sposobem na szybki powrót do zdrowia. Jak zrobić syrop z cebuli, który błyskawicznie stawia na nogi? Podpowiadamy.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Każdy z chociaż raz w życiu pił syrop z cebuli. Na co może nam pomóc? Ma on przede wszystkim właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dlatego powszechnie uważany jest za naturalny antybiotyk. Zwiększa też odporność, a duża zawartość witaminy C wspomaga organizm w walce z różnymi infekcjami. Syrop z cebuli zwykle stosuje się podczas przeziębienia i grypy. Świetnie radzi sobie z łagodzeniem ich objawów oraz fantastycznie pomaga zwalczyć uciążliwy kaszel, ponieważ ma działanie wykrztuśne.
Składniki na syrop trzeba odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by puściły sok. Po tym należy przechowywać go w lodówce przez maksymalnie kilka dni. Warto stosować go rano i wieczorem, ale trzeba zażyć go najpóźniej 2 godziny przed snem. Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis możesz wybrać sobie sam:
Aby zwiększyć działanie syropu z cebuli, warto połączyć wszystkie składniki w jedną, skuteczną mieszankę. Cebula, czosnek, cytryna i miód stworzą niezawodny lek, który świetnie wspomoże walkę z przeziębieniem i grypą.