Jak zrobić syrop z cebuli? Odkryj jego niesamowite właściwości

Nie od dziś wiadomo, że syrop z cebuli ma wspaniałe właściwości. Kiedyś przygotowywały go nasze babcie, a obecnie my wspieramy się nim, gdy trwa sezon chorobowy. Jak zrobić syrop z cebuli? Na co może pomóc? Przeczytasz w dalszej części artykułu.

W sezonie jesienno-zimowym warto przypomnieć sobie o sprawdzonym, domowym leku, który stosowały nasze babcie. Przygotowywały go dawniej, by walczyć z przeziębieniem oraz grypą i do dziś jest znanym sposobem na szybki powrót do zdrowia. Jak zrobić syrop z cebuli, który błyskawicznie stawia na nogi? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Przeziębienie czy grypa? Jak rozpoznać u dziecka?

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Już dziś przygotuj swój syrop z cebuli. Na co może pomóc?

Każdy z chociaż raz w życiu pił syrop z cebuli. Na co może nam pomóc? Ma on przede wszystkim właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dlatego powszechnie uważany jest za naturalny antybiotyk. Zwiększa też odporność, a duża zawartość witaminy C wspomaga organizm w walce z różnymi infekcjami. Syrop z cebuli zwykle stosuje się podczas przeziębienia i grypy. Świetnie radzi sobie z łagodzeniem ich objawów oraz fantastycznie pomaga zwalczyć uciążliwy kaszel, ponieważ ma działanie wykrztuśne.

Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis, który stosowały nasze babcie

Składniki na syrop trzeba odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by puściły sok. Po tym należy przechowywać go w lodówce przez maksymalnie kilka dni. Warto stosować go rano i wieczorem, ale trzeba zażyć go najpóźniej 2 godziny przed snem. Jak zrobić syrop z cebuli? Przepis możesz wybrać sobie sam: 

  • Syrop z cebuli i czosnku - nie każdy jest fanem tego połączenia, ale wykazuje ono fantastyczne efekty w walce z przeziębieniem, działając niczym podwójny antybiotyk. 3 cebule oraz kilka ząbków czosnku należy pokroić w plasterki, zasypać 4 łyżkami cukru i umieścić w szczelnie zamkniętym słoiku. Po kilku godzinach syrop jest gotowy do spożycia.
  • Syrop z cebuli i cytryny - co klasycznie przygotowanego syropu z cebuli można też dodać sok wyciśnięty z całej, niewielkiej cytryny. To dodatkowa dawka witaminy C, która w czasie choroby świetnie wspomoże organizm.
  • Syrop z cebuli i miodu - dodatek miodu sprawia, że przygotowany syrop jest naprawdę zdrowy. Należy przygotować go tak, jak zwykle, ponieważ jedynie zastępujemy cukier dodatkiem miodu. Warto sięgać właśnie po tę wersję syropu, ponieważ jest bardzo zdrowa.

Aby zwiększyć działanie syropu z cebuli, warto połączyć wszystkie składniki w jedną, skuteczną mieszankę. Cebula, czosnek, cytryna i miód stworzą niezawodny lek, który świetnie wspomoże walkę z przeziębieniem i grypą.

Więcej o: