Wyciśnij kilka kropli na patelnię, a jajecznica będzie puszysta i lekka. Już zawsze będziesz tak robić

Choć z pozoru jajecznica to proste danie, każdy ma swój własny sposób na to, jak ją przyrządzić. Pyszna, odżywcza i szybka w wykonaniu, idealnie nadaje się na dobry początek dnia. Jeśli chcesz, aby zawsze miała puszystą konsystencję, dodaj podczas smażenia kilka kropel tego produktu.

Smażona na maśle, z dodatkiem pieczarek, pomidorów, szczypiorku i boczku. Smakuje wybornie w połączeniu ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Każdy ma swój sposób na przyrządzenie idealnej jajecznicy. Niektórzy dodają do niej nawet ser żółty czy keczup. Istnieje jednak jeden składnik, o którym wie niewielu. Docenią go z pewnością osoby, które nie lubią mocno ściętej jajecznicy.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jajecznica trzykrotnie po francusku

Jak zrobić puszystą jajecznicę? Wyciśnij na patelnię kilka kropli cytryny

Jak przyrządzić puszystą i delikatną jajecznicę, w której białka nie ścinają się tak mocno? Otóż wystarczy wycisnąć kilka kropli soku z cytryny. Taki dodatek sprawi, że będzie miała lekką, bardziej wilgotną konsystencję. Należy jednak zachować umiar, by nie zdominowała smaku potrawy.

Dwa proste triki na lekko ściętą jajecznicę. Dzięki nim będzie delikatna

Sok z cytryny to nie jedyny sposób na to, by jajecznica była lekka, puszysta i mniej ścięta. Jeśli chcemy, aby danie miało kremową konsystencję, pomocne będą inne triki. Pierwszy z nich polega na przygotowaniu jajek przed rozgrzaniem patelni. W miseczce wymieszaj je z masłem, wylej na patelnię i dopiero wtedy zacznij smażyć. Gdy naczynie stanie się gorące, zdejmij je z ognia, a zawartość wymieszaj. Czynność powtarzaj, aż białka się zetną. Druga sztuczka bardzo chętnie jest wykorzystywana w licznych restauracjach. Chodzi o dorzucenie dodatkowego żółtka na każde dwa jajka. Dzięki niemu potrawa ma lżejszą konsystencję, a przy tym ładniejszy kolor. By jednak nie stała się zbyt wodnista, pamiętaj, aby solić ją dopiero przed podaniem.

Więcej o: