Jakie witaminy na włosy będą najlepsze, gdy wypadają garściami? Wzbogać o nie dietę, a nie pożałujesz

Zauważyłaś, że w ostatnim czasie wypada ci więcej włosów? A może chcesz zagęścić kosmyki i pobudzić je do wzrostu? Zanim sięgniesz po kosmetyki do pielęgnacji, przyjrzyj się swojej diecie. Jakie witaminy na włosy warto uwzględnić w swoim codziennym jadłospisie?

Osłabione, wypadające włosy to problem, który dotyka wiele osób. Można sobie z nim poradzić, stosując różne kosmetyki, jednak przyczyny należy szukać w diecie o raz niedoborach. To one najczęściej sprawiają, że kosmyki nadmiernie wypadają, a nowe nie chcą rosnąć. Jakie witaminy na włosy należy więc dołączyć do swojego codziennego jadłospisu? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Wieczorna pielęgnacja to klucz do pięknej cery. Oto kilka prostych kroków

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jakie witaminy na włosy należy dołączyć do diety? Niedobór witaminy B12 może być przyczyną

Zanim zaczniemy uzupełniać niedobory na własną rękę, warto udać się do lekarza i przeprowadzić wszelkie niezbędne badania. Wskażą one składniki, które koniecznie należy dołączyć do diety. Jakich witamin może brakować w organizmie, przyczyniających się do wypadania włosów?

  • kwasów omega-3-6-9
  • witaminy A
  • witamin z grupy B
  • witaminy C
  • witaminy D
  • witaminy E

Witaminy z grupy B na porost i wypadanie włosów. W jakich produktach je znajdziesz?

Niedobór witaminy B12, jak i innych składników, może przyczyniać się do osłabienia włosów. Przez to kosmyki wypadają w większych ilościach, a nowe pasma rosną bardzo wolno. Zanim jednak sięgniemy po suplementy, warto dołączyć do swojej diety produkty bogate w witaminy z grupy B, które mogą poprawić kondycję włosów. Gdzie je znajdziesz?

  • Witamina B1 (tamina) - wątróbka, groch, fasola kasza gryczana.
  • Witamina B2 (ryboflawina) - twaróg (tłusty), jaka, wątróbka.
  • Witamina B3 (niacyna) - ryby morskie, indyk, słonecznik.
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy) - orzechy włoskie, ser pleśniowy, tłuste mleko.
  • Witamina B6 (pirydoksyna) - otręby, marchewka, kapusta.
  • Witamina B7 (biotyna) - szpinak, wątróbka, brązowy ryż.
  • Witamina B8 (inozytol) - drożdże, jajka, cytrusy.
  • Witamina B9 (kwas foliowy) - brokuł, brukselka, groch.
  • Witamina B12 (kobalamina) - ryby, drożdże, jaja.
Więcej o: