Niejednej osobie czyszczenie piekarnika kojarzy się z nieprzyjemnym i mozolnym szorowaniem, którego efekty często pozostawiają wiele do życzenia. Boleśnie przekonały się o tym osoby, które próbowały usunąć ślady przypaleń czy zaschniętego tłuszczu. Jak wyczyścić piekarnik? Pomocne okazują się domowe triki. Dzięki nim szybko i "bezboleśnie" pozbędziesz się nawet naprawdę uporczywych zabrudzeń.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W przypadku niewielkich zabrudzeń piekarnika lub jeśli chcesz go odświeżyć, możesz skorzystać z pary wodnej. Rozgrzej urządzenie do 150°C, a następnie włóż do środka naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą. Pozostaw na kilka minut. Wyjmij naczynie i poczekaj, aż piekarnik ostygnie, a na koniec przemyj wnętrze z pomocą szmatki.
Choć sklepowe półki uginają się od produktów do czyszczenia piekarnika, warto najpierw spróbować tańszych alternatyw. Z pomocą przyjdą produkty, które znajdziemy w kuchni. Pierwszym z nich jest niezawodny ocet, który nadaje się również do prania, czyszczenia łazienki, okien i luster. W przypadku piekarnika wystarczy, że wymieszasz go z wodą w proporcjach 1:1, a powstałym roztworem dokładnie spryskasz wnętrze urządzenia. Następnie poczekaj kilkanaście minut, a namoczonych zabrudzeń pozbądź się za pomocą wilgotnej ściereczki lub gąbki. Nie zapomnij wytrzeć do sucha.
Jeśli piekarnik potrzebuje naprawdę porządnego czyszczenia z powodu wyjątkowo trudnych do usunięcia przypaleń, sięgnij po sodę oczyszczoną. Dodaj do niej odrobiny wody, by powstała gęsta pasta, którą następnie nałóż na przypalenia. Pozostaw na godzinę, a po tym czasie dokładnie wyszoruj z pomocą gąbki. Nie zapomnij dokładnie wytrzeć wnętrza, by pozbyć się pozostałości sody, gdyż może spowodować powstanie białych zacieków.