Choć przygotowanie zakwasu do chleba może wydawać się trudne, nie warto od razu się poddawać. Domowe pieczywo cieszy się coraz większą popularnością. Często aromatem i smakiem bije na głowie bochenki, które można kupić w sklepie. Sprawdź, jak w odpowiedni sposób przygotować zakwas. Wystarczą chęci i nieco cierpliwości.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
[MATERIAŁ PROMOCYJNY] Kto i dlaczego dyktuje nam, jak mamy wyglądać? Premiera podcastu "Ciałość"
Jak zrobić zakwas na chleb? Przepis jest prosty
Do przygotowania zakwasu na chleb potrzebujesz:
- mąki typu 700 - żytniej, pszennej lub orkiszowej
- przegotowanej, letniej wody o temperaturze nie wyższej, niż 40 stopni Celsjusza
- dużego naczynia
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj garść mąki z wodą, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykryj naczynie.
- 24 godziny później dodaj kolejną garść mąki i tyle wody, by ponownie uzyskać konsystencję śmietany.
- Mieszaj zakwas co 12 godzin, a po pięciu dniach będzie gotowy.
Prosty przepis na chleb pszenny. Wystarczy kilka składników
Okazuje się, że chleb pszenny można przygotować również bez zakwasu. Sposób jest znacznie szybszy i prostszy.
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej chlebowej
- 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
- 2 łyżki cukru
- 260 ml wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli (płaska)
Sposób przygotowania:
- Do drożdży dodaj łyżkę mąki, cukier i około 110 ml letniej wody.
- Wymieszaj całość aż drożdże się rozpuszczą i przykryj naczynie ściereczką.
- Odstaw ciasto w ciepłe miejsce i poczekaj, aż wyrośnie.
- Po tym czasie umieść zawartość w innej misce wraz z resztą mąki, wody, masłem i solą.
- Wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne, a następnie pozostaw je na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyłóż formę do pieczenia papierem i przełóż ciasto.
- Piecz chleb przez 10 minut w nagrzanym do 230 stopni Celsjusza piekarniku.
- Zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 30-40 minut.
Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku. Wykorzystaj kalafiora
Warto czasem zaszaleć w kuchni i postawić na coś nowego. Okazuje się, że mąkę do pieczenia chleba można zastąpić popularnym kalafiorem. W efekcie wypiek będzie równie smaczny.
Składniki:
- 1 kalafior
- 5 jaj
- 1,5 szklanki zmielonych migdałów
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki czarnuszki
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka kurkumy
Sposób przygotowania:
- Wstaw kalafiora do mikrofali na 2 minuty, odsącz wodę i zblenduj warzywo razem z czosnkiem.
- Oddziel białka od żółtek i ubij je z solą na sztywną pianę. Zmieszaj je w misce z częścią ubitych białek, migdałami, masłem, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
- Dodaj kalafiora, resztę białek i ponownie wymieszaj.
- Rozprowadź na formie do pieczenia oliwę i przełóż masę, którą również delikatnie nasmaruj tłuszczem.
- Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.