Jak zrobić zakwas na chleb? Z tym przepisem pieczywo zawsze wyjdzie chrupiące i pyszne

Jak zrobić zakwas na chleb? Przepis jest prosty. Wystarczy kilka prostych składników, które znajdziesz w każdej kuchni. Okazuje się, że idealny smak i aromat tkwi w prawidłowo przygotowanym zaczynie, który może wymagać nieco czasu. Sprawdź, co należy zrobić.

Choć przygotowanie zakwasu do chleba może wydawać się trudne, nie warto od razu się poddawać. Domowe pieczywo cieszy się coraz większą popularnością. Często aromatem i smakiem bije na głowie bochenki, które można kupić w sklepie. Sprawdź, jak w odpowiedni sposób przygotować zakwas. Wystarczą chęci i nieco cierpliwości.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo [MATERIAŁ PROMOCYJNY] Kto i dlaczego dyktuje nam, jak mamy wyglądać? Premiera podcastu "Ciałość"

Jak zrobić zakwas na chleb? Przepis jest prosty

Do przygotowania zakwasu na chleb potrzebujesz:

  • mąki typu 700 - żytniej, pszennej lub orkiszowej
  • przegotowanej, letniej wody o temperaturze nie wyższej, niż 40 stopni Celsjusza
  • dużego naczynia

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj garść mąki z wodą, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Przykryj naczynie.
  2. 24 godziny później dodaj kolejną garść mąki i tyle wody, by ponownie uzyskać konsystencję śmietany.
  3. Mieszaj zakwas co 12 godzin, a po pięciu dniach będzie gotowy.

Prosty przepis na chleb pszenny. Wystarczy kilka składników

Okazuje się, że chleb pszenny można przygotować również bez zakwasu. Sposób jest znacznie szybszy i prostszy.

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej chlebowej
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
  • 2 łyżki cukru
  • 260 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli (płaska)

Sposób przygotowania:

  1. Do drożdży dodaj łyżkę mąki, cukier i około 110 ml letniej wody.
  2. Wymieszaj całość aż drożdże się rozpuszczą i przykryj naczynie ściereczką.
  3. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce i poczekaj, aż wyrośnie.
  4. Po tym czasie umieść zawartość w innej misce wraz z resztą mąki, wody, masłem i solą.
  5. Wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne, a następnie pozostaw je na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Wyłóż formę do pieczenia papierem i przełóż ciasto.
  7. Piecz chleb przez 10 minut w nagrzanym do 230 stopni Celsjusza piekarniku.
  8. Zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 30-40 minut.

Przepis na chleb domowy pieczony w piekarniku. Wykorzystaj kalafiora

Warto czasem zaszaleć w kuchni i postawić na coś nowego. Okazuje się, że mąkę do pieczenia chleba można zastąpić popularnym kalafiorem. W efekcie wypiek będzie równie smaczny.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki zmielonych migdałów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki czarnuszki
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Wstaw kalafiora do mikrofali na 2 minuty, odsącz wodę i zblenduj warzywo razem z czosnkiem.
  2. Oddziel białka od żółtek i ubij je z solą na sztywną pianę. Zmieszaj je w misce z częścią ubitych białek, migdałami, masłem, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  3. Dodaj kalafiora, resztę białek i ponownie wymieszaj.
  4. Rozprowadź na formie do pieczenia oliwę i przełóż masę, którą również delikatnie nasmaruj tłuszczem.
  5. Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Więcej o: