Co upiec na Boże Narodzenie? Postawić na klasyki, jak miodownik i jabłecznik, czy może odrobinę zaszaleć i dać się ponieść fantazji? Przedstawiamy zarówno tradycyjne, jak i te bardziej oryginalne, słodkie propozycje na świateczny stół.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Szarlotka pachnąca jabłkami i cynamonem to zawsze dobry wybór, niezależnie od okazji. Może być z kruszonką lub puszystą pianką. Inną bezpieczną opcją jest sernik, który także daje olbrzymie pole do popisu — z czekoladą, kajmakiem, bezą, orzechami... I odwieczny dylemat — z rodzynkami, czy bez? Z kolei makowiec jest jedną z dwunastu potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wyśmienite, zawijane ciasto drożdżowe po brzegi wypchane makiem, z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej i polane lukrem — pyszności! Oczywiście nie można zapomnieć o pachnącym korzennymi przyprawami i idealnie miękkim pierniku polanym czekoladą i przekładanym powidłami.
Choć tradycje należy pielęgnować, nic się nie stanie, jeśli dodamy do niej odrobinę nowych smaków. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, możesz przygotować chrupiącą bezę z żurawiną, posmarowaną z wierzchu i przełożoną białym serkiem mascarpone. Połączenie słodkiego i kwaśnego smaku z pewnością zachwyci każdego.
W Boże Narodzenie nie może zabraknąć aromatycznych pierniczków, które możesz pięknie udekorować. Wystarczy do tego lukier i barwniki spożywcze. To idealna zabawa dla całej rodziny lub grupy przyjaciół. Na słodką, świąteczną przekąskę, nadadzą się również muffiny, np. czekoladowe lub korzenne, z konfiturą w środku. Możecie je przystroić roztopioną, białą czekoladą i wiórkami kokosowymi, które będą przypominać śnieg, lub choinką z kremu, np. mascarpone, zabarwionego na zielono i wyciśniętego przez specjalną końcówkę. Możliwości jest naprawdę wiele!