Przepyszne i pachnące ciasta na Boże Narodzenie. Postaw na sprawdzone smaki lub odrobinę szaleństwa

Święta pachną piernikiem, cynamonem i jabłkami. To czas pełen radości i bliskości, kiedy wraz z rodziną składamy sobie życzenia i zasiadamy do wigilijnego stołu. Pyszne ciasta na Boże Narodzenie upieczone wspólnie jeszcze bardziej umilą te chwile. Które wybrać?

Co upiec na Boże Narodzenie? Postawić na klasyki, jak miodownik i jabłecznik, czy może odrobinę zaszaleć i dać się ponieść fantazji? Przedstawiamy zarówno tradycyjne, jak i te bardziej oryginalne, słodkie propozycje na świateczny stół.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Przepyszne ciasta na Boże Narodzenie — szarlotka, sernik, makowiec i piernik. Klasyki, które zawsze smakują

Szarlotka pachnąca jabłkami i cynamonem to zawsze dobry wybór, niezależnie od okazji. Może być z kruszonką lub puszystą pianką. Inną bezpieczną opcją jest sernik, który także daje olbrzymie pole do popisu — z czekoladą, kajmakiem, bezą, orzechami... I odwieczny dylemat — z rodzynkami, czy bez? Z kolei makowiec jest jedną z dwunastu potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wyśmienite, zawijane ciasto drożdżowe po brzegi wypchane makiem, z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej i polane lukrem — pyszności! Oczywiście nie można zapomnieć o pachnącym korzennymi przyprawami i idealnie miękkim pierniku polanym czekoladą i przekładanym powidłami.

Oryginalne ciasto na Boże Narodzenie. Postaw na odrobinę szaleństwa i nowe smaki

Choć tradycje należy pielęgnować, nic się nie stanie, jeśli dodamy do niej odrobinę nowych smaków. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, możesz przygotować chrupiącą bezę z żurawiną, posmarowaną z wierzchu i przełożoną białym serkiem mascarpone. Połączenie słodkiego i kwaśnego smaku z pewnością zachwyci każdego. 

Co zamiast ciasta na Boże Narodzenie? Postaw na słodkie przekąski

W Boże Narodzenie nie może zabraknąć aromatycznych pierniczków, które możesz pięknie udekorować. Wystarczy do tego lukier i barwniki spożywcze. To idealna zabawa dla całej rodziny lub grupy przyjaciół. Na słodką, świąteczną przekąskę, nadadzą się również muffiny, np. czekoladowe lub korzenne, z konfiturą w środku. Możecie je przystroić roztopioną, białą czekoladą i wiórkami kokosowymi, które będą przypominać śnieg, lub choinką z kremu, np. mascarpone, zabarwionego na zielono i wyciśniętego przez specjalną końcówkę. Możliwości jest naprawdę wiele!

 
 
Więcej o: