Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Niedzielny obiad kojarzy się wielu tylko z jedną zupą. Za każdym razem, gdy przygotowujemy rosół, zaskakuje on nieco innym smakiem. W celu uzyskania idealnie aromatycznego i wyjątkowo smacznego i klarownego rosołu wystarczy stosować kilka szczegółów, które są niezwykle istotne. Zamiast szukać nowych trików na uzyskanie pysznej zupy, skorzystaj z metody, którą zna i stosuje od lat wiele osób.
Podczas gotowania rosołu zagwarantuj sobie idealny smak i aromat. Wszystko, czego potrzebujesz to... szklanka wody! Ten sposób znany i stosowany przez kucharzy i amatorów sprawi, że zupa za każdym razem wyjdzie idealnie klarowna. Chodzi o tzw. hartowanie zupy, które polega na dolewaniu porcji zimnej wody w trakcie gotowania rosołu. Uzyskasz w ten sposób niższą temperaturę wywaru, tym samym spowalniając gotowanie. Proces ten sprawi, że zupa będzie bardziej aromatyczna i klarowna. Wystarczy jedynie szklanka dolewana niewielkimi porcjami do rosołu. Alternatywnie możesz również użyć kostek lodu.
Czasami zdarza się, że zupa jest zbyt mętna lub tłusta. Istnieje proste rozwiązanie tego problemu. Zacznij od usunięcia szumowiny, a następnie dodaj do garnka z zupą obranego i przekrojonego ziemniaka. Dzięki jego właściwościom pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu, ale również soli. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez 20-30 minut. Na koniec wyłów warzywo z rosołu.