Wlej szklankę do rosołu. Zupa zachwyci smakiem i aromatem, bardziej niż kiedykolwiek

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Ta pozornie banalna i szybka w przygotowaniu zupa uchodzi za królową polskich zup. Istnieje jednak prosty sposób, aby za każdym razem wychodziła aromatyczna i smaczna.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Niedzielny obiad kojarzy się wielu tylko z jedną zupą. Za każdym razem, gdy przygotowujemy rosół, zaskakuje on nieco innym smakiem. W celu uzyskania idealnie aromatycznego i wyjątkowo smacznego i klarownego rosołu wystarczy stosować kilka szczegółów, które są niezwykle istotne. Zamiast szukać nowych trików na uzyskanie pysznej zupy, skorzystaj z metody, którą zna i stosuje od lat wiele osób.

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Marcelina ZawadzkaMarcelina Zawadzka w kobiecej sukience. Fani są zachwyceni "magicznie"

Jak ugotować rosół? Wlej szklankę do zupy, a będzie zachwycała smakiem

Podczas gotowania rosołu zagwarantuj sobie idealny smak i aromat. Wszystko, czego potrzebujesz to... szklanka wody! Ten sposób znany i stosowany przez kucharzy i amatorów sprawi, że zupa za każdym razem wyjdzie idealnie klarowna. Chodzi o tzw. hartowanie zupy, które polega na dolewaniu porcji zimnej wody w trakcie gotowania rosołu. Uzyskasz w ten sposób niższą temperaturę wywaru, tym samym spowalniając gotowanie. Proces ten sprawi, że zupa będzie bardziej aromatyczna i klarowna. Wystarczy jedynie szklanka dolewana niewielkimi porcjami do rosołu. Alternatywnie możesz również użyć kostek lodu.

Pranie i odkurzanie dywanuJak i czym wyczyścić dywan? Posyp go produktem za 1 zł, a będzie jak nowy

Jak uratować rosół? Wrzuć obranego ziemniaka do garnka z zupą

Czasami zdarza się, że zupa jest zbyt mętna lub tłusta. Istnieje proste rozwiązanie tego problemu. Zacznij od usunięcia szumowiny, a następnie dodaj do garnka z zupą obranego i przekrojonego ziemniaka. Dzięki jego właściwościom pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu, ale również soli. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez 20-30 minut. Na koniec wyłów warzywo z rosołu. 

Więcej o: