Z problemem zatkanego odpływu mamy do czynienia zarówno w kuchni, jak i w łazience. Proces zapychania się rur trwa jakiś czas, dlatego ważne jest regularne czyszczenie zlewu i prysznica oraz udrożnianie. Zatykanie powodują resztki jedzenia, kosmetyków, włosy i brud. Kiedy woda spływa coraz wolniej, a w rurach słychać charakterystyczne bulgotanie to znak, że czas podjąć odpowiednie działania. Sprawdź, co należy zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z najprostszych i najpopularniejszych sposobów na odetkanie zlewu w kuchni jest wsypanie do odpływu soli kuchennej zmieszanej z sodą oczyszczoną w proporcji 1:1. Tę ciekawą metodę stosowały już nasze babcie i prababcie. Kiedy mieszanka znajdzie się już w środku, należy zalać ją szklanką octu. Charakterystyczne syczenie oddziałujących na siebie składników to znak, że trwa proces oczyszczania. Po około 1 godzinie wystarczy zalać zlew gorącą wodą z czajnika, by pozbyć się resztek soli i octu, a także oczyścić rury.
Na mniejsze zabrudzenia odpływu sprawdzi się sama sól kuchenna. Wystarczy wsypać pół szklanki produktu do zlewu i zalać go wrzącą wodą z czajnika. To świetny sposób na udrożnienie rur i zlikwidowanie nieprzyjemnych zapachów. Metoda może być stosowana profilaktycznie, na przykład raz w tygodniu.
W prysznicu lub wannie odpływ najczęściej zatyka się przez włosy. Na szczęście prosty patent z użyciem słomki pozwoli szybko i skutecznie rozwiązać problem. To świetna alternatywa dla drogich, chemicznych preparatów.