Genialny darmowy nawóz do roślin. Będą rosły jak szalone, a ty nie wydasz nawet złotówki

Jeśli chcesz odżywić swoje rośliny bez wydawania pieniędzy i przy użyciu naturalnych produktów, które masz w domu, to jest artykuł dla ciebie!

Podczas przygotowywania obiadu dla swojej rodziny, nie wylewaj wody po makaronie

Rośliny domoweRośliny domowe Fot. Shutterstock

Chemiczne nawozy są ostatecznością. Chcąc zadbać o kwiaty, wcale nie musisz po nie sięgać. Czasami pomoc jest w zasięgu naszej ręki. Domowy nawóz do roślin przygotujesz bez zbędnego wysiłku. Podczas przygotowywania obiadu dla swojej rodziny, nie wylewaj wody po makaronie. Możesz przygotować z niej wspaniały nawóz dla swoich roślin.

Nawóz do roślin prosto z twojej kuchni. Woda po makaronie właściwości

W wodzie, która pozostaje po gotowaniu kasz czy makaronów pozostaje wiele składników odżywczych wypłukanych z owych produktów.W wodzie, która pozostaje po gotowaniu kasz czy makaronów pozostaje wiele składników odżywczych wypłukanych z owych produktów. Fot. Shutterstock/Petrut Romeo Paul

Twoje rośliny będą Ci wdzięczne. W gotowanej wodzie po makaronie znajduje się wiele składników mineralnych. Dodatkowo używanie wody z makaronu do podlewania kwiatów jest tanie, a także przyjazne dla środowiska. W ten sposób ograniczamy bowiem ilość odpadów.

Dzięki zawartości wielu mikroelementów woda po makaronie działa na rośliny jak odżywka. Kwiaty powinno podlewać się nią przynajmniej dwa razy w tygodniu. Co ważne, woda musi dobrze ostygnąć, zanim podamy ją kwiatom.

Do czego jeszcze wykorzystać wodę pozostałą po ugotowaniu pasty?

Nigdy nie wylewaj wody po makaronie, użyj jej do płukania włosów. Efekt cię zaskoczyNigdy nie wylewaj wody po makaronie, użyj jej do płukania włosów. Efekt cię zaskoczy https://www.shutterstock.com/g/Fabiana+Ponzi

Niektórzy uważają, że woda po makaronie stanowi idealną odżywkę dla suchych i zniszczonych włosów. Po jej zastosowaniu stają się one bardziej odżywione i miękkie. A jak ją użyć? Wystarczy namoczyć nią skórę głowy, a po 10 minutach spłukać i umyć włosy szamponem.

Woda po ugotowanym makaronie nie jest klarowna. Zawiera skrobię – węglowodan, który w przypadku roślin pełni rolę magazynu energii. W postaci czystej jest białą substancją, pozbawioną smaku i zapachu.

W zimnej wodzie skrobia nie ulega rozpuszczeniu, natomiast w gorącej – tworzy kleik skrobiowy, popularny określany jako krochmal. Ten na co dzień jeszcze kilkanaście lat temu wykorzystywały gospodynie domowe.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: