Najlepszy przepis na piernik domowy? Dodaj do ciasta odrobinę tego produktu, a będzie dłużej świeże

Sprawdzony przepis na piernik domowy, który będzie pyszny, pachnący oraz miękki i wilgotny w środku? Wbrew pozorom, bardzo łatwo go upiec. To proste w wykonaniu i niezwykle aromatyczne ciasto zachwyci każdego, nie tylko w święta.

Aromatyczny piernik, przekładany powidłami i polany czekoladą to punkt obowiązkowy na świątecznym stole. Ze względu na łatwość wykonania oraz wspaniały smak cieszy się ogromną popularnością nie tylko w grudniu. Podpowiadamy, jak go wykonać.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Makowiec nowojorski. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Przepis na piernik domowy przekładany powidłami — pachnący, miękki i wilgotny w środku

Piernik to przepyszny deser o niepowtarzalnym zapachu korzennych przypraw połączonym ze słodyczą miodu. W święta pojawia się na stołach w wielu domach. W niepozornej formie keksówki znajdziemy smaczne i niezwykle aromatyczne wnętrze, idealnie wilgotne oraz miękkie, przekładane powidłami lub dżemem. Ciasto piernikowe jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Jakich składników potrzebujesz?

  • 3 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 8 łyżek miodu, 
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 płaska łyżka cynamonu,
  • 3 łyżki stołowe kakao,
  • 1/4 szklanka oleju,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 szklanka powideł śliwkowych + dodatkowa ilość do przełożenia.

To właśnie naturalny miód jest sekretem udanego piernika. Dzięki niemu ciasto będzie znacznie dłużej świeże i aromatyczne, niż gdy użyjemy sztucznego odpowiednika. 

Oprócz tego:

  • papier do pieczenia,
  • keksówka.

Polewę możesz zrobić z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie lub wykonać ją samodzielnie. W tym wypadku będziesz jeszcze potrzebować:

  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mleka,
  • pół kostki masła,
  • 4 łyżki kakao.

Prosty przepis na piernik domowy — krok po kroku

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zacznij ubijać, aż uzyskasz puszystą masę.
  3. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
  4. Powoli dodawaj mąkę, a następnie pozostałe składniki, cały czas mieszając łyżką.
  5. Powstałe ciasto przełóż do keksówki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Upieczony piernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Następnie wyciągnij z keksówki, przekrój go na pół, horyzontalnie, i przełóż powidłami. Teraz czas na przygotowanie polewy.

  1. Masło wrzuć do rondelka i rozpuść na małym ogniu.
  2. Gdy się rozpuści, dodaj cukier, kakao oraz mleko.
  3. Mieszaj, aż nie pozbędziesz się wszystkich grudek.

Ostudzony piernik przełożony powidłami polej przygotowaną polewą i ponownie odstaw na chwilę, by lekko zastygła. To idealny moment na zdobienie. Możesz posypać go orzechami, cukrem puderm, czy udekorować pisakami i innymi dodatkami. Smacznego!

Więcej o: