Aromatyczny piernik, przekładany powidłami i polany czekoladą to punkt obowiązkowy na świątecznym stole. Ze względu na łatwość wykonania oraz wspaniały smak cieszy się ogromną popularnością nie tylko w grudniu. Podpowiadamy, jak go wykonać.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Piernik to przepyszny deser o niepowtarzalnym zapachu korzennych przypraw połączonym ze słodyczą miodu. W święta pojawia się na stołach w wielu domach. W niepozornej formie keksówki znajdziemy smaczne i niezwykle aromatyczne wnętrze, idealnie wilgotne oraz miękkie, przekładane powidłami lub dżemem. Ciasto piernikowe jest wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Jakich składników potrzebujesz?
To właśnie naturalny miód jest sekretem udanego piernika. Dzięki niemu ciasto będzie znacznie dłużej świeże i aromatyczne, niż gdy użyjemy sztucznego odpowiednika.
Oprócz tego:
Polewę możesz zrobić z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie lub wykonać ją samodzielnie. W tym wypadku będziesz jeszcze potrzebować:
Upieczony piernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Następnie wyciągnij z keksówki, przekrój go na pół, horyzontalnie, i przełóż powidłami. Teraz czas na przygotowanie polewy.
Ostudzony piernik przełożony powidłami polej przygotowaną polewą i ponownie odstaw na chwilę, by lekko zastygła. To idealny moment na zdobienie. Możesz posypać go orzechami, cukrem puderm, czy udekorować pisakami i innymi dodatkami. Smacznego!