Regularne i dokładne czyszczenie płyty indukcyjnej i kuchenki gazowej jest ważne ze względu na to, że przygotowujemy na nich nasze posiłki. Najlepszym rozwiązaniem jest mycie sprzętu bezpośrednio po gotowaniu, gdy zabrudzenia, osad i resztki jedzenia nie zdążyły jeszcze zaschnąć. Okazuje się, że nawet jeśli raz czy dwa o tym zapomnisz, brud zejdzie szybko — bez większej potrzeby szorowania delikatnej powierzchni. Wystarczy zastosowanie popularnych produktów, które zapewne masz już w domu.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ocet i soda oczyszczona są produktami, które większość z nas ma już w domu. Dzięki temu proces czyszczenia płyty indukcyjnej przebiegnie bez dodatkowego nakładu finansowego. Nie każdy o tym wie, ale te popularne środki to nie tylko pomoc w gotowaniu. Sprawdzą się też w czyszczeniu wielu różnych powierzchni — w tym tej, na której przygotowujemy posiłki. Przed podjęciem działań upewnij się, że płyta indukcyjna nie jest ciepła oraz została wyłączona.
Regularne czyszczenie sprzętu kuchennego tą metodą pozwala na cieszenie się efektem czystości w krótkim czasie. Sposób sprawdzi się do usuwania przypaleń i plam z tłuszczu. Jeśli nie masz octu lub drażni cię jego zapach, zamień go na sok z cytryny, który dodatkowo pomoże pozbyć się osadu z kamienia.
Innym trikiem jest wyczyszczenie pyty płynem do szyb. Wystarczy spryskać powierzchnię produktem i przetrzeć urządzenie do sucha, ścierając z niego nadmiary osadu i zabrudzeń.
Osoby, które od lat mają już w domu płytę indukcyjną, z powodzeniem korzystają ze skrobaka, który jest specjalnie przystosowany do czyszczenia tego rodzaju sprzętu. W pierwszej kolejności warto zmiękczyć brud i przypalenia spryskując je mieszanką wody i octu (w proporcji 1:1). Delikatne zeskrobywanie przyniesie oczekiwany rezultat, jednak należy uważać, by nie porysować płyty.