Zamiast wylewać wodę po gotowaniu, podlej nią wężownice. Domowy nawóz, który nic nie kosztuje

Istnieje wiele domowych sposobów, ktróre ułatwiają sprzątanie oraz gotowanie. Czy wiesz, że niektóre z nich również świetnie się sprawdzą podczas dbania o rośliny doniczkowe i ogrodowe? Ten jeden prosty trik zadba o twoje wężownice, czyli sansewierie. Wystarczy, że zamiast wylewać wodę po gotowaniu, podlejesz nią kwiaty.

Wężownice, czyli sansewierie nie są trudne w utrzymaniu i w wielu domach przepięknie zdobią różne pomieszczenia. Istnieje jednak jeden prosty trik, który sprawi, że będą nie tylko szybciej rosły, lecz także będą miały liście o zdrowym, nasyconym kolorze. Wystarczy, że przestaniesz wylewać wodę po gotowaniu pewnego produktu, a zaczniesz podlewać nią sansewierie.

Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nie wylewaj tej wody po gotowaniu. Będzie świetnym nawozem dla twoich roślin

Sansewierie potocznie zwane wężownicami to rośliny, które lubią, gdy ich gleba ma zasadowe pH. Oznacza to, że potrzebują wapiennych nawozów, jak grubosze, oleandry, kliwie czy bugenwille. Nie musisz jednak kupować dedykowanych produktów w sklepach ogrodniczych, by odpowiednio zadbać o te rośliny. Wystarczy, że przestaniesz wylewać wodę po gotowaniu jajek i zachowasz ją do podlewania kwiatów doniczkowych

Wystudzona woda po gotowaniu jajek bogata jest wapń oraz inne witaminy i minerały, które świetnie wpływają na pielęgnację wężownic, gruboszy i innych roślin, które lubią rosnąć na podłożu o zasadowym pH. Sama woda ma neutralne pH w granicach 5,5-6,5, dlatego lepiej jest podlewać sansewierie wapiennym roztworem, którego nie trzeba specjalnie przygotowywać czy kupować. Świetnie do tej roli sprawdzi się po prostu woda, w której wcześniej były gotowane jajka.

Jak wykorzystać wodę po gotowaniu jaj i skorupki po ich obieraniu? Przydadzą się w ogrodzie

Woda po gotowaniu jajek świetnie sprawdzi się do podlewania sansewierii oraz innych roślin, które świetnie rosną, jeśli mają glebę o zasadowym pH. Jeśli przelejesz taki roztwór do butelki z atomizerem, śmiało spryskuj również liście tych roślin, by miały soczysty, zielony kolor. Regularne stosowanie tych dwóch trików sprawi, że sansewierie będą rosły bez żadnych problemów, a ty będziesz mogła cieszyć się dużą, okazałą rośliną o przepięknych, zielonych liściach.

Poza wodą z gotowania jajek warto zostawić też na później ich skorupki, które również świetnie sprawdzą się podczas pielęgnacji roślin. Wykorzystaj je, gdy ślimaki wyrządzają szkody w twoim ogrodzie. Rozsyp wtedy skorupki tam, gdzie chodzą oraz wokół roślin, a szybko pozbędziesz się problemu. Jeśli masz nadmiar skorupek, zmiel je lub drobno pokrusz i jesienią zakop w ogrodzie. Do wiosny się rozłożą, tworząc idealną glebę do posadzenia pomidorów.

Więcej o: