Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W okresie jesienno-zimowym nasze obuwie jest narażone na zniszczenie z uwagi na błoto, styczność z wodą czy śniegiem. Jeśli chcesz, aby buty posłużyły ci jak najdłużej, zadbaj o przeprowadzenie zabiegu impregnacji. Możesz wykonać go samodzielnie w domu, z użyciem kilku składników z kuchennej szafki. To świetna alternatywa dla sklepowych i często drogich preparatów.
W kuchni często używamy go do przyrządzania wielu posiłków. Chodzi o olej kokosowy i jego właściwości. Nałożony w niewielkiej ilości na powierzchnię butów stworzy ochronny film, który zabezpieczy je przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Ponadto nada lakierowanym modelom świetnego blasku. Alternatywnie możesz użyć jednego z zamienników o podobnym działaniu, czyli: oliwy z oliwek, oleju z orzechów włoskich czy podgrzanego wosku pszczelego. Zabieg zawsze będzie wyglądał, tak samo. Wystarczy nałożyć niewielką ilość produktu na delikatną ściereczkę lub szczotkę z miękkim włosiem, a następnie wetrzeć w materiał.
Dla posiadaczy obuwia zamszowego polecamy częste szczotkowanie materiału butów. Należy jednak pamiętać, o stosowaniu odpowiedniej szczotki. W przypadku nubuku najlepiej sprawdzą się szczotki krepowe, a przy butach o dłuższym włosiu lepiej z kolei używać szczotek mosiężnych.
W przypadku większych zabrudzeń z powodzeniem sprawdzi się domowy sposób z użyciem sody oczyszczonej, który ich przy okazji nie zniszczy. Połącz szklankę mleka z łyżką produktu i delikatnie wetrzyj w zabrudzone powierzchnie. Odstaw obuwie do wyschnięcia.