W każdym domu przepis na sałatkę jarzynową zapewne może wyglądać nieco inaczej. Jest jednak kilka składników, które powtarzają się w każdym z nich tj. jajka, ogórki czy... majonez. Jak się okazuje, to właśnie na ostatni z nich powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, jeśli nie chcemy zaszkodzić zdrowiu.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Majonez bez wątpienia jest jednym z najbardziej kalorycznych dodatków w sałatce jarzynowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść go "od święta". Warto jednak zwrócić uwagę, kupując majonez, aby był on dobrej jakości. Niestety często skład tych dostępnych w sklepach, może pozostawiać wiele do życzenia. Stanowczo należy unikać w szczególności jednego składnika. - Producenci, chcąc wyprodukować majonez jak najtańszy i o jak najdłuższej dacie ważności, stosują konserwanty, barwniki i syntetyczne dodatki (np. E-385 EDTA, czyli sól wapniowo-disosodową). Substancje te spożywane w większych ilościach mogą powodować alergie, astmę i inne problemy zdrowotne. - tłumaczy w rozmowie z abcZdrowie dietetyk, Emilia Kołodziejska.
Wybór takiego majonezu to najgorsze co możemy zrobić. Chcąc mieć zatem 100-procentową pewność co do jego jakości, najlepiej zrobić go samemu. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne, a dokładny przepis znajdziecie na stronie haps.pl
Są elementy, bez których nie wyobrażamy sobie idealnego przepisu na sałatkę jarzynową. Niektórzy wśród nich wymienią cebulę. Warto jednak wiedzieć, że pokrojenie jej i dodanie bezpośrednio do sałatki może sprawić, że potrawa po 2-3 dniach stanie się gorzka i szybciej się popsuje. Po kilku godzinach w lodówce nabierze także intensywnego aromatu. Jeśli już koniecznie chcemy dodać cebulę do sałatki jarzynowej, to nie może ona być surowa. Wcześniej należy ją sparzyć. Nie należy mimo to zwlekać długo ze zjedzeniem sałatki.
W związku z tym, że w sałatce jarzynowej znajduje się wiele warzyw, nie należy zwlekać z jej jedzeniem. Potrawa powinna być przechowywana w lodówce i spożyta w ciągu 3-4 dni od przygotowania. Szczególną ostrożność należy zachować właśnie, gdy dodajemy do niej domowy majonez. Wówczas lepszym rozwiązaniem będzie wymieszanie warzyw z majonezem dopiero przed podaniem.