Jesz te produkty? Ryzyko rozwoju demencji wzrasta. Naukowcy alarmują i radzą jak się uchronić

Pewne produkty znajdują się w naszej kuchni, bo nie tylko są smaczne, ale również ich przygotowanie nie zajmuje nam wiele czasu. Jak wynika z badań naukowców z Brazylii, pewna grupa ludzi szczególnie jest narażona na szybszy rozwój demencji przy ich spożyciu.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Wysoko przetworzona żywność, taka jak mrożona pizza, hot dogi, kiełbaski, hamburgery, frytki, napoje gazowane, ciastka, ciasta, słodycze, pączki i lody i gotowe posiłki to nieodłączny element diety wielu osób. Jak wynika z najnowszych badań, przeprowadzonych przez naukowców z Brazylii istnieje duża korelacja, pomiędzy spożywanym jedzeniem a ryzykiem występowania choroby Alzheimera i demencji.

Zobacz wideo "Zachłysnęliśmy się amerykańskimi rozwiązaniami". Ewa Chodakowska o przyczynach otyłości wśród polskich dzieci

Magdalena LamparskaMagdalena Lamparska zachwyca figurą w czerwonej sukience. "Jakim cudem?"

Ryzyko demencji i choroby Alzheimera znacznie wzrasta, jeśli w twoim menu znajdują się te produkty

Badanie, którego wyniki zaprezentowano w poniedziałek, 5 grudnia na Międzynarodowej Konferencji Stowarzyszenia Alzheimera w San Diego w 2022 r., polegało na obserwacji, 10 775 Brazylijczyków. Uczestnicy pochodzili z sześciu brazylijskich miast i byli w wieku od 35 do 74 lat. Badanie rozpoczęło się w 2008 roku i trwało aż do 2017 roku. Na początku i na końcu badania przeprowadzono testy, które obejmowały natychmiastowe i opóźnione zapamiętywanie i rozpoznawanie słów, płynność słowną, a uczestników zapytano o ich dietę. Między grudniem 2021 roku a majem 2022 roku trwały analizy z uzyskanych danych.  

Wrzuć gąbkę do praniaPrzetnij gąbkę na pół i dorzuć do prania. Prosty trik, który pokochasz

Nowe badania wykazały, że jeśli więcej niż 20% dziennego spożycia kalorii stanowi żywność przetworzona, możesz zwiększyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych. Mężczyźni i kobiety, którzy jedli najbardziej przetworzoną żywność, mieli o 28% szybsze tempo spadku funkcji poznawczych i o 25% szybsze tempo spadku funkcji wykonawczych w porównaniu z osobami, które jadły najmniejsze ilości przetworzonej żywności. Dla porównania, jeśli całkowita liczba kalorii przyjmowanych w ciągu dnia wynosi 2000 kcal, to maksymalna liczba kalorii na żywność przetworzoną nie powinna przekraczać 400 kcal. Taka wartość przyczynia się do spadu ryzyka w rozwoju demencji. Przykładowo małe zamówienie w postaci frytek i zwykłego cheeseburgera z McDonald's to łącznie 530 kalorii.

FikusPodczas urlopu mamy zajmowała się fikusem. To, o czym zapomniała zaskakuje

Żywność przetworzona wpływa nie tylko na mózg. Jak temu przeciwdziałać?

Jak czytamy w badaniu, za żywność przetworzoną uważa się: "przemysłowe preparaty substancji spożywczych (oleje, tłuszcze, cukry, skrobia i izolaty białek), które zawierają niewiele lub nie zawierają całej żywności i zazwyczaj zawierają środki aromatyzujące, barwniki, emulgatory i inne dodatki kosmetyczne". Wpływ żywności przetworzonej jest również znany jako zwiększający: ryzyko otyłości, problemów z sercem i krążeniem, cukrzycą, rakiem i krótszą długością życia. Naukowcy sugerują, aby włączając do swojej diety żywność przetworzoną, spróbuj również jeść wysokiej jakości, pełnowartościowe produkty, takie jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Współautorka badania, dr Claudia Suemoto, adiunkt na oddziale geriatrii na Uniwersytecie Medycznym w São Paulo radzi:

Ludzie muszą wiedzieć, że powinni więcej gotować i przygotowywać własne jedzenie od podstaw. Wiem. Mówimy, że nie mamy czasu, ale to naprawdę nie zajmuje dużo czasu. I warto, bo ochronisz swoje serce i mózg przed demencją lub chorobą Alzheimera.
Więcej o: