Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wysoko przetworzona żywność, taka jak mrożona pizza, hot dogi, kiełbaski, hamburgery, frytki, napoje gazowane, ciastka, ciasta, słodycze, pączki i lody i gotowe posiłki to nieodłączny element diety wielu osób. Jak wynika z najnowszych badań, przeprowadzonych przez naukowców z Brazylii istnieje duża korelacja, pomiędzy spożywanym jedzeniem a ryzykiem występowania choroby Alzheimera i demencji.
Badanie, którego wyniki zaprezentowano w poniedziałek, 5 grudnia na Międzynarodowej Konferencji Stowarzyszenia Alzheimera w San Diego w 2022 r., polegało na obserwacji, 10 775 Brazylijczyków. Uczestnicy pochodzili z sześciu brazylijskich miast i byli w wieku od 35 do 74 lat. Badanie rozpoczęło się w 2008 roku i trwało aż do 2017 roku. Na początku i na końcu badania przeprowadzono testy, które obejmowały natychmiastowe i opóźnione zapamiętywanie i rozpoznawanie słów, płynność słowną, a uczestników zapytano o ich dietę. Między grudniem 2021 roku a majem 2022 roku trwały analizy z uzyskanych danych.
Nowe badania wykazały, że jeśli więcej niż 20% dziennego spożycia kalorii stanowi żywność przetworzona, możesz zwiększyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych. Mężczyźni i kobiety, którzy jedli najbardziej przetworzoną żywność, mieli o 28% szybsze tempo spadku funkcji poznawczych i o 25% szybsze tempo spadku funkcji wykonawczych w porównaniu z osobami, które jadły najmniejsze ilości przetworzonej żywności. Dla porównania, jeśli całkowita liczba kalorii przyjmowanych w ciągu dnia wynosi 2000 kcal, to maksymalna liczba kalorii na żywność przetworzoną nie powinna przekraczać 400 kcal. Taka wartość przyczynia się do spadu ryzyka w rozwoju demencji. Przykładowo małe zamówienie w postaci frytek i zwykłego cheeseburgera z McDonald's to łącznie 530 kalorii.
Jak czytamy w badaniu, za żywność przetworzoną uważa się: "przemysłowe preparaty substancji spożywczych (oleje, tłuszcze, cukry, skrobia i izolaty białek), które zawierają niewiele lub nie zawierają całej żywności i zazwyczaj zawierają środki aromatyzujące, barwniki, emulgatory i inne dodatki kosmetyczne". Wpływ żywności przetworzonej jest również znany jako zwiększający: ryzyko otyłości, problemów z sercem i krążeniem, cukrzycą, rakiem i krótszą długością życia. Naukowcy sugerują, aby włączając do swojej diety żywność przetworzoną, spróbuj również jeść wysokiej jakości, pełnowartościowe produkty, takie jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Współautorka badania, dr Claudia Suemoto, adiunkt na oddziale geriatrii na Uniwersytecie Medycznym w São Paulo radzi:
Ludzie muszą wiedzieć, że powinni więcej gotować i przygotowywać własne jedzenie od podstaw. Wiem. Mówimy, że nie mamy czasu, ale to naprawdę nie zajmuje dużo czasu. I warto, bo ochronisz swoje serce i mózg przed demencją lub chorobą Alzheimera.