Często zdarza się, że kupujesz chleb i na drugi dzień jest już niesmaczny lub zaczyna pojawiać się na nim pleśń? Znamy sprawdzone sposoby na to, by można było cieszyć się jego świeżością nawet przez tydzień! Te triki świetnie się sprawdzą w okresie świątecznym, kiedy kupujemy o wiele więcej pieczywa. Co zrobić, by chleb na długo zachował świeżość? Podpowiadamy.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Świeżość pieczywa w dużej mierze zależy od tego, w jakich warunkach jest przechowywane. Optymalna temperatura, która przedłuży jego fantastyczny smak to od 18 do 22 stopni Celsjusza. Właśnie dlatego nie powinno się przechowywać chleba w lodówce lub chłodziarce. Takie warunki sprawią, że pieczywo szybko stanie się czerstwe i niesmaczne.
Na zachowanie świeżości pieczywa wpływa również wilgoć. Jeśli będzie zbyt wysoka, chleb spleśnieje i nie będzie nadawał się już do spożycia. Właśnie dlatego nie warto przechowywać go w torebkach foliowych lub plastikowych pojemnikach. Świetnie natomiast sprawdzą się ceramiczne, drewniane lub bambusowe chlebaki, które dobrze odprowadzają wilgoć. Możesz też dodatkowo owinąć pieczywo bawełnianą lub lnianą ściereczką. Dzięki temu, w zależności od rodzaju chleba, będzie świetnie smakował nawet przez tydzień.
Mrożenie pieczywa ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, ponieważ to szybki i skuteczny sposób na to, by cieszyć się świeżym chlebem, gdy tylko mamy na niego ochotę. Ten trik przydaje się szczególnie przed świętami lub gdy sklepy spożywcze zamknięte są przez dłuższy czas. Jak mrozić chleb? Wystarczy świeże, wystudzone pieczywo pokroić na kromki i popakować niewielkie porcje, wkładając je do woreczków. Tak przygotowany chleb można przechowywać w zamrażarce nawet do 3 tygodni. A jeśli będziemy chcieli go wykorzystać, wystarczy przełożyć go z zamrażarki do lodówki, by spokojnie się rozmroził. Można też od razu wrzucić go do tostera lub piekarnika, by od razu był smaczny i chrupiący.