Popularna anginka, nazywana inaczej geranium lub pelargonią pachnącą wyróżnia się pięknym zapachem oraz właściwościami antybakteryjnymi i antywirusowymi. Jak o nią zadbać i o czym należy pamiętać, by jej liście były zawsze zielone?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Gdy anginka kwitnie, pojawiają się piękne kwiaty — w odcieniach bieli, różu czy purpury. Uwagę zwracają także jej liście — zielone, szerokie i owłosione, które wydzielają intensywną woń po potarciu. W zależności od odmiany może to być zapach różany, miętowy czy pieprzowy. Wszystko za sprawą bogatej zawartości olejków eterycznych. Jest rośliną wieloletnią oraz długowieczną.
Pielęgnacja anginki nie należy do najtrudniejszych, jednak należy pamiętać, że możemy uprawiać ją tylko w doniczce, gdyż źle znosi temperatury poniżej 10°C. Najlepiej rośnie w miejscu ze stałym dostępem do światła. Bardzo istotną kwestią jest przycinanie rośliny — należy robić to regularnie i delikatnie, zwłaszcza w okresie wzrostu. Pamiętaj, by systematycznie usuwać suche lub połamane gałązki. Od marca do września możesz nawozić ją raz na dwa tygodnie z pomocą produktów do pelargonii. Podlewaj ją często miękką wodą, najlepiej bezpośrednio do podstawki.
Zimą liście anginki żółkną i marnieją, jednak nie należy wpadać w panikę, gdyż jest to zupełnie normalne. Chłodniejsze miesiące to po prostu dla rośliny okres spoczynku. Jak o nią zadbać w tym okresie?