Piernik to popularne ciasto wykonywane na święta. Przepis na piernik jest prosty, a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Piernik można upiec w formie ciasta lub pojedynczych ciastek.
Piernik to tradycyjne ciasto przygotowywane na Święta Bożego Narodzenia. To ciasto o słodkim i lekko pikantnym smaku jest wypiekane z mąki pszennej lub żytniej. Charakterystycznym składnikiem ciasta jest miód i przyprawy korzenne. Piernik w formie ciasta można przekładać powidłami i udekorować polewą. Natomiast pojedyncze pierniczki dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.
Do upieczenia pierniczków potrzebujemy:
Do sody oczyszczonej przesiewamy mąkę, formujemy górkę, a następnie dodajemy miód, masło, jajko, przyprawy do piernika i cukier. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i wycinamy pierniki. Tak przygotowane pierniczki pieczemy w 180 stopniach około 10 minut na natłuszczonej blaszce. Pierniki dekorujemy dopiero po przestudzeniu.
Jeśli chcemy udekorować pierniki lukrem kolorowym, należy dodać do niego barwnik spożywczy. Istnieją również domowe sposoby na zabarwienie lukru. Lukier czerwony uzyskamy po dodaniu soku malinowego lub żurawinowego. Jeżeli chcemy uzyskać lukier koloru zielonego, dodajmy sok ze szpinaku.
Oto prosty przepis na prosty lukier do pierników:
Wyciskamy sok z cytryny, a następnie dodajemy resztę składników. Kiedy lukier wyjdzie zbyt rzadki, zagęszczamy go cukrem pudrem.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl