Jak zrobić pierniki? Banalnie prosty przepis, z którym zawsze wyjdą miękkie i aromatyczne

Domowe pierniki są kwintesencją świąt. Jedni twierdzą, że pierniki należy upiec kilka tygodni wcześniej. Inni zaś uważają, że pierniki można upiec na krótko przed świętami. Wbrew pozorom upieczenie piernika jest dosyć proste. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne pierniki - idealne na świąteczny stół.

Piernik to popularne ciasto wykonywane na święta. Przepis na piernik jest prosty, a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Piernik można upiec w formie ciasta lub pojedynczych ciastek.

Zobacz wideo Jarmark w Gdańsku trzecim najpiękniejszym w Europie. Tak wygląda

Sekret udanego piernika. Jak upiec pierniki?

Piernik to tradycyjne ciasto przygotowywane na Święta Bożego Narodzenia. To ciasto o słodkim i lekko pikantnym smaku jest wypiekane z mąki pszennej lub żytniej. Charakterystycznym składnikiem ciasta jest miód i przyprawy korzenne. Piernik w formie ciasta można przekładać powidłami i udekorować polewą. Natomiast pojedyncze pierniczki dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.

Do upieczenia pierniczków potrzebujemy:

  • 500g mąki
  • 200g cukru pudru
  • 200g miodu
  • jajko
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawę do piernika
  • łyżeczkę pasty z wanilii lub ziarenka z laski wanilii

Do sody oczyszczonej przesiewamy mąkę, formujemy górkę, a następnie dodajemy miód, masło, jajko, przyprawy do piernika i cukier. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i wycinamy pierniki. Tak przygotowane pierniczki pieczemy w 180 stopniach około 10 minut na natłuszczonej blaszce. Pierniki dekorujemy dopiero po przestudzeniu.

Jak zrobić lukier do pierników? Prosty przepis na udekorowanie pierników

Jeśli chcemy udekorować pierniki lukrem kolorowym, należy dodać do niego barwnik spożywczy. Istnieją również domowe sposoby na zabarwienie lukru. Lukier czerwony uzyskamy po dodaniu soku malinowego lub żurawinowego. Jeżeli chcemy uzyskać lukier koloru zielonego, dodajmy sok ze szpinaku.

Oto prosty przepis na prosty lukier do pierników:

  • 300g cukru pudru
  • cytryna
  • olejek waniliowy
  • 3 łyżki wody

Wyciskamy sok z cytryny, a następnie dodajemy resztę składników. Kiedy lukier wyjdzie zbyt rzadki, zagęszczamy go cukrem pudrem.

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: