Zobacz, ile kosztuje catering świąteczny. Opłaca się gotować samemu? Nie uwierzysz

Przygotowania do świąt bywają niezwykle czasochłonne, dlatego wiele osób stara się szukać pewnych kompromisów. Niektórzy uważają, że świetnym pomysłem jest wybranie cateringu, zamiast samodzielnego gotowania bożonarodzeniowych dań. Jaki jest jego koszt i czy opłaca się jeszcze gotować w domu? Możesz być w szoku.

Ceny żywności w ostatnim czasie znacznie wzrosły, dlatego wiele osób zastanawia się, jak zorganizować tegoroczne święta. Przygotowanie bożonarodzeniowej kolacji i dwóch świątecznych obiadów potrafi pochłonąć wiele czasu. To nie tylko chwile spędzane na gotowaniu, lecz także na planowaniu menu czy na robieniu zakupów. Niektórzy decydują się więc zrezygnować z samodzielnego przygotowywania świąt i zamawiają wigilijny catering. Zobacz, ile musisz zapłacić, by ktoś inny przygotował za ciebie świąteczną ucztę. 

Zobacz wideo Potrawy wigilijne zdrowe i dietetyczne. Mit czy prawda?

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ile kosztuje catering na święta? Niektórzy mogą być zaskoczeni cenami

Restauracje w wielu miastach w Polsce oferują świąteczny catering. Ile jednak trzeba zapłacić za gotową ucztę? Ceny wahają się w zależności od regionu i wybranych dań, jednak niektórzy mogą być nią zaskoczeni. Jak to wygląda?

Ceny dań rybnych wahają się od 40 zł do nawet 140 zł za kilogram. Za rybę po grecku zapłacimy około 70 zł/kg. Najtańsze są jednak śledzie. Dania przygotowane z tych ryb to koszt 40-50 zł/kg. Karp, czyli klasyka wigilijnej kolacji może kosztować nas nawet 135 zł/kg, a taka jego ilość to około 10 porcji. Co z pierogami? Te można kupić na kilogramy za 50 zł/kg i do wyboru mamy różne świąteczne nadzienia. W niektórych miejscach zarówno pierogi, jak i krokiety kupuje się pojedynczo i tutaj cena obu tych produktów jest podobna - około 4-5 zł za sztukę.

Aby dopełnić wigilijną kolację, trzeba jeszcze kupić barszcz, który restauracje wyceniają na 35 zł za litr. Nie może zabraknąć też kultowej sałatki jarzynowej. Jej cena w cateringu waha się od 45 do 55 zł za 10 porcji. Poza wigilijnymi daniami, restauracje oferują też mięsne cateringi, które klienci chętnie kupują na dwa pozostałe dni świąt. Karkówka, kaczka, kurczak oraz wieprzowina to koszt 120-130 zł/kg.

Popularne bożonarodzeniowe wypieki. Ile zapłacimy za ciasta?

Święta nie mogą się również odbyć bez przeróżnych słodkości. Jeśli już decydujemy się na catering, warto też dodatkowo dokupić do niego ciasta. Ile kosztują popularne bożonarodzeniowe wypieki? Ceny wahają się od 35 do nawet 55 zł za kilogram, jeśli chcemy zdecydować się na makowce, serniki czy pierniki. Najtaniej wypada jabłecznik - jego można kupić już za 10 zł za kilogram.

Sumując wszelkie świąteczne wydatki i ceny produktów w sklepach, może okazać się, że koszt cateringu nie będzie tak wysoki, jak się niektórym wydaje. Warto zastanowić się, czy wolimy samemu przygotować kolację i zaoszczędzić, czy zapłacić nieco więcej, lecz nie martwić się świątecznym gotowaniem.

Więcej o: