Mleko jest popularnym produktem, który większość z nas ma w swojej lodówce. Częstym problemem jest ugotowanie płynu tak, by nie wykipiał. Wylanie mleka z garnka na kuchenkę trwa zaledwie kilka sekund, dlatego podczas gotowania należy stale obserwować, co się dzieje. Na szczęście istnieją proste sposoby stosowane już przez nasze babcie, które zapobiegną kipieniu płynu. Oto co należy zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Pij mleko, będziesz wielki? A może: pij mleko, będziesz kaleką? Kontrowersje nie ustają [NaZdrowie]
Dlaczego mleko kipi? Wpływają na to białka i tłuszcze
Za kipienie gotującego się mleka są odpowiedzialne białka i tłuszcze, które zawiera płyn. Ich wierzchnia warstwa "przykrywa" ciecz, co sprawia, że ciśnienie wewnątrz rośnie coraz bardziej. Zwiększające objętość mleko pieni się, a rozrywający się momentalnie kożuch sprawia, że płyn wypływa z garnka. Proces trwa zaledwie kilka sekund, dlatego podczas gotowania mleka należy zachować szczególną ostrożność, by nie dopuścić do powstania bałaganu.
Doda wspomina udział w "Barze". Zdobyła się na zaskakujące wyznanie. "Tego mi bardzo brakowało"
Co zrobić, żeby mleko nie kipiało? Sposoby, które zapobiegną bałaganowi
Istnieje kilka prostych sposobów, które zapobiegną kipieniu mleka z garnka. Warto wybrać ten, który sprosta naszym potrzebom.
- Połóż na garnek drewnianą łyżkę — Unoszące się w górę mleko napotka przeszkodę w postaci drewna i opadnie z powrotem. Dobrym sposobem jest też włożenie narzędzia do środka garnka.
- Natrzyj górne, wewnętrzne brzegi garnka tłuszczem — Możesz wykorzystać olej, masło lub oliwę. Ochronna warstwa sprawi, że mleko zatrzyma się na produkcie i nie będzie kipieć, a ty unikniesz czasochłonnego szorowania kuchenki.
- Wrzuć do garnka kostkę lodu — To szybki sposób na zmniejszenie temperatury cieczy i zahamowanie wzrostu poziomu mleka podczas gotowania.
- Kup specjalny garnek do gotowania mleka — Takie urządzenie przy pomocy gwizdka sygnalizuje, kiedy mleko jest już gotowe.
Jak pielęgnować anginkę zimą, by nie zmarniała? O tym pamiętaj