Mleko jest popularnym produktem, który większość z nas ma w swojej lodówce. Częstym problemem jest ugotowanie płynu tak, by nie wykipiał. Wylanie mleka z garnka na kuchenkę trwa zaledwie kilka sekund, dlatego podczas gotowania należy stale obserwować, co się dzieje. Na szczęście istnieją proste sposoby stosowane już przez nasze babcie, które zapobiegną kipieniu płynu. Oto co należy zrobić.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Za kipienie gotującego się mleka są odpowiedzialne białka i tłuszcze, które zawiera płyn. Ich wierzchnia warstwa "przykrywa" ciecz, co sprawia, że ciśnienie wewnątrz rośnie coraz bardziej. Zwiększające objętość mleko pieni się, a rozrywający się momentalnie kożuch sprawia, że płyn wypływa z garnka. Proces trwa zaledwie kilka sekund, dlatego podczas gotowania mleka należy zachować szczególną ostrożność, by nie dopuścić do powstania bałaganu.
Istnieje kilka prostych sposobów, które zapobiegną kipieniu mleka z garnka. Warto wybrać ten, który sprosta naszym potrzebom.