Jak upiec kaczkę? Dzięki tym wskazówkom będzie soczysta, a jej smak zachwyci nawet teściową

Upieczenie świetnej kaczki uważane jest często za coś trudnego i skomplikowanego. Okazuje się jednak, że to niezwykle łatwe w przygotowaniu danie, jeśli będziemy trzymać się kilku ważnych wskazówek. Jak upiec kaczkę, by była soczysta i aromatyczna? Wypróbuj te wskazówki, a każdy będzie zachwycony twoją kaczką - nawet teściowa.

Kluczem do przygotowania fantastycznej kaczki jest dobranie odpowiednich przypraw oraz dodatków, które sprawią, że będzie smakowita i soczysta. Znacznie ma również sposób oraz temperatura pieczenia, by nie wysuszyć mięsa. Jak należy to zrobić, aby kaczka była naprawdę wyśmienita? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Czym najlepiej nadziać kaczkę? Te dodatki sprawią, że będzie soczysta i aromatyczna

To, czym nadziewamy kaczkę, ma ogromne znaczenie. Dodatki te wpływają nie tylko na smak i aromat, lecz przede wszystkim pomagają zachować odpowiednią soczystość mięsa, które same w sobie może być nieco suche. Czym warto nadziać kaczkę? Często najlepiej sprawdzą się klasyczne dodatki takie jak jabłka, pomarańcze, rodzynki czy żurawina. Można śmiało dołożyć też do środka czosnek lub różne zioła. Świetnie pasuje tutaj rozmaryn oraz majeranek, a niektórzy decydują się nawet dodać estragon.

Przygotowywanie kaczki dobrze jest zacząć zrobienia od marynaty. Można przygotować ją z oleju lub oliwy, kilku ząbków czosnku oraz ziół takich jak rozmaryn czy majeranek. Kaczkę natartą marynatą należy odstawić do lodówki, by przeszła aromatem przypraw. Po trzech godzinach należy ją wyjąć z lodówki i nadziać ulubionymi dodatkami. Kaczka musi osiągnąć temperaturę pokojową, by można było włożyć ją do piekarnika.

Jak upiec kaczkę, która będzie soczysta? Pilnuj odpowiedniej temperatury

Jak należy piec kaczkę w piekarniku? Dwukilogramowa tuszka powinna piec się w sumie około 2,5 godziny, jednak w tym czasie trzeba odpowiednio dostosowywać temperaturę. Na początku kaczkę włożoną do naczynia żaroodpornego należy umieścić bez przykrycia w piekarniku nagranym do 220 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Po 20-30 minutach, gdy skórka się zarumieni, należy przykryć mięso i zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). W takim warunkach kaczka będzie się piekła około 1,5-2 godziny.

W trakcie pieczenia warto co jakiś czas polewać kaczkę wytopionym tłuszczem, by mieć pewność, że będzie soczysta. Jak sprawdzić, czy mięso jest już upieczone? Jeśli nóżka kaczki będzie się luźno poruszało to znak, że mięso jest gotowe.

Więcej o: