Wrzuć kostkę lodu na patelnię. Ten prosty trik ułatwi ci przygotowywanie posiłków. "To naprawdę działa"

Istnieje pewien sposób, który odmieni twoje kulinarne życie. Bez względu na to, czy lubisz gotować, czy jednak wolisz unikać tej czynności. Wystarczy, że wykorzystasz coś, co prawdopodobnie masz już w kuchni, by twoje dania były pyszne, soczyste i pełne smaku.

Nawet jeśli nie lubisz gotować, pewien prosty, kuchenny tik sprawi, że nawet odgrzewanie potraw stanie się niezwykle szybkie i łatwe. Wystarczy, że sięgniesz po coś, co prawdopodobnie masz już w lodówce. Poznaj sposób, który ułatwi ci gotowanie.

Zobacz wideo Oryginalne pomysły na wykorzystanie foremek do lodu. Sprawdź, do czego możesz ich użyć

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Świetny sposób na odgrzanie jedzenia. Dzięki niemu potrawy będą smaczne i soczyste

Nie masz mikrofalówki lub po prostu jedzenie, które w niej odgrzewasz, nie do końca ci smakuje? Znamy świetny trik, który doskonale zastąpi to urządzenie. Jeśli chcesz podgrzać niewielkie porcje jedzenia, nieekonomiczne jest uruchamianie dużego piekarnika. Warto wtedy wypróbować pewien internetowy trik.

Do odgrzania pizzy wystarczy jedynie patelnia, pokrywka oraz kostka lodu! Umieść kawałek pizzy na rozgrzanej patelni, dołóż dwie kostki lodu i przykryj całość pokrywką. Dzięki temu szybko podgrzejesz swój obiad, a para wodna sprawi, że pizza nie będzie sucha oraz twarda. Ten trik sprawdzi się również z innymi potrawami. Co piszą o nim internauci? Są zachwyceni:

Tak, to naprawdę działa. Lepiej niż frytkownica i piekarnik (próbowałem obu).
Ten trik działa! To dosłownie najlepszy sposób, jeśli nie masz tostera. W sumie jest nawet lepszy.
Robiłam to, kiedy wprowadziłam się do mojego mieszkania i zdałam sobie sprawę, że po przeprowadzce nie będę miała kuchenki mikrofalowej.
 

Jak jeszcze można wykorzystać lód podczas gotowania? Tego możesz się nie spodziewać

Istnieje jeszcze jeden świetny trik z użyciem kostki lodu, a podzielił się nim Graham Elliot, czyli juror amerykańskiego MasterChefa. Do czego może się przydać? Podobno to świetny sposób na przygotowanie soczystych, idealnie wysmażonych burgerów. Wystarczy umieścić w kulce mięsa kostkę lodu i umieścić kotleta na grillu lub patelni. Ten trik sprawi, że mięso nie będzie wysuszone oraz znacznie trudniej będzie je przesmażyć. Nie należy obawiać się tego sposobu - lód szybko się roztopi, a woda wyparuje, dlatego mięso nie będzie ani zbyt wilgotne, ani zimne.

Więcej o: