Czy można trzymać jedzenie na balkonie? O tym warto wiedzieć, zanim wystawisz potrawy na zewnątrz

Święta to czas, gdy nasza lodówka pęka w szwach. W sytuacji, kiedy nie mamy piwnicy, a w naszej lodówce brakuje miejsca, często decydujemy się na przechowywanie jedzenia na balkonie lub parapecie. Czy jest to dobry pomysł? Podpowiadamy.

Teoretycznie temperatura panująca na zewnątrz nie powinna zaszkodzić żywności. W praktyce jednak przechowywanie jedzenia na balkonie może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Wyjaśniamy, dlaczego nie powinniśmy trzymać żywności na balkonie.

Zobacz wideo Szadkowska: Zaledwie 26% ankietowanych deklaruje, że chce kupić żywego karpia

Błąd, który popełnia wiele osób. Nie trzymaj jedzenia na balkonie

Produkty żywnościowe przechowujemy w lodówce lub zamrażalce. Robimy tak nie bez powodu – w lodówce czy zamrażalniku panuje stała temperatura. W lodówce powinna wynosić ona około 4 stopni Celsjusza. I chociaż zima kusi niską temperaturą, nie powinniśmy przechowywać żywności na zewnątrz. Dlaczego? Jeśli wystawimy na balkon jedzenie, będzie ono poddane temperaturze, jaka panuje na zewnątrz. A różnice temperatur mogą być duże.

Zimą w ciągu dnia słupki rtęci mogą pokazać nawet 10 stopni Celsjusza. Bakterie i drobnoustroje rozwijają się w temperaturze powyżej 5 stopni i mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Nocą zaś temperatura spada kilka stopni poniżej zera. Dodatkowo słońce podgrzewa naszą żywność, a następnie, gdy dzień dobiega końca, jedzenie jest poddawane minusowej temperaturze. Takie skoki temperatur nie działają dobrze na przechowywaną żywność.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Niechciani goście. Uwaga na ptaki na balkonie

Gdy przechowujemy żywność na balkonie, powinniśmy liczyć się z niechcianymi gośćmi. Kiedy mieszkamy na parterze, pamiętajmy, że zapach jedzenia może przyciągnąć myszy i szczury. Na wyższych piętrach problemem mogą okazać się gołębie i inne ptaki.

Więcej o: