Niektóre potrawy bożonarodzeniowe warto przygotować wcześniej, aby zaoszczędzić nieco czasu w kuchni. Jedną z nich są oczywiście pierogi, które również fantastycznie się mrożą. Można ugotować je kilka dni przed Wigilią i nie stracić przy tym cennych walorów smakowych. Jak zawijać pierogi, aby się nie rozklejały podczas gotowania i praca nad nimi przebiegła szybko oraz sprawnie? Te sposoby lepienia pierogów powinny rozwiązać problem.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dopiero zaczynasz swoją przygodę z lepieniem pierogów? A może po prostu nie masz jeszcze zbyt dużej wprawy? Jeśli planujesz regularnie przygotowywać je w domu, zainwestuj w urządzenie, jakim jest maszynka do pierogów. Najprostsza wersja takiego sprzętu kosztuje około 20-30 zł i znacznie usprawnia gotowanie. Jeśli jednak planujesz przygotowywać pierogi tylko kilka razy w roku, naucz się po prostu skutecznego sklejania ich, by nie otwierały się podczas gotowania.
Dla początkujących polecamy dwa sposoby lepienia pierogów. Pierwszym z nich jest zaklejenie brzegów pieroga na płasko bez tworzenia wymyślnych zawijasów. Gładkie połączenie ciasta jest szybkie i skuteczne, dlatego nie trzeba obawiać się, że pierogi otworzą się w garnku. Warto opanować ten sposób do perfekcji, ponieważ jest podstawą wielu bardziej wymyślnych metod na ich zawijanie.
Jak zawijać pierogi w równie szybki, lecz nieco bardziej efektowny sposób? Wykorzystaj widelec. Wystarczy, że wstępnie połączysz brzegi pieroga na gładko, a następnie dociśniesz je widelcem. Postawnie dzięki temu ciekawy wzór, który po ugotowaniu pięknie będzie wyglądał.
Maszynka do pierogów jest skuteczna, jednak ciekawe połączenia można uzyskać przede wszystkim za pomocą własnych dłoni. Masz ochotę przygotować zjawiskowy warkocz? Zlep pierogi na gładko z nieco szerszym brzegiem, a następnie przy pomocy kciuka i palca wskazującego dociskaj krawędź ciasta do środka. To szybka i skuteczna metoda, która sprawi, że pierogi nie otworzą się podczas gotowania.
Jakie są jeszcze efektowne sposoby lepienia pierogów? Można przygotować wersję na gładko, a następnie sklejone brzegi pieroga delikatnie rozciągnąć na zewnątrz i obrócić w jedną ze stron. Wystarczy robić to za pomocą kciuka i palca wskazującego, by po chwili na brzegu pieroga zobaczyć przepiękną falbankę.