Wiele potraw wigilijnych można śmiało zamrozić nawet kilka tygodni przed świętami. Nie musisz gotować ich po nocach czy wczesnym rankiem. Wystarczy, że przygotujesz je wcześniej i rozmrozisz na Wigilię. Co warto zrobić kilka tygodni przed świętami i czy karpia można mrozić? Podpowiadamy.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ceny ryb potrafią w tym roku zaskoczyć każdego z nas. Jeśli więc uda nam się kupić je w korzystnej cenie nawet kilka dni przed świętami, można śmiało je zamrozić, by czekały na Wigilię. Szczególnie warto wziąć pod uwagę mrożenie karpia, który w tym sezonie jest niezwykle kosztowny. Jeśli chcesz, możesz też przygotować go wcześniej, by 24 grudnia jedynie rozmrozić i odgrzać rybę przed podaniem. W ten sposób zaoszczędzisz mnóstwo czasu w święta.
Jak mrozić karpia, który był wcześniej upieczony w piekarniku, aby jak zachował wszystkie walory smakowe? Każdy kawałek zawiń w folię aluminiową lub w woreczek foliowy i włóż rybę do zamrażarki. Możesz przechowywać ją w taki sposób nawet przez 6 miesięcy. Mrożenie upieczonego karpia jest łatwe, jednak jak go odgrzać? Wystarczy wstawić go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut.
Poza upieczeniem karpia możesz też wcześniej przygotować inne potrawy. Czy krokiety można mrozić? Oczywiście i warto zrobić to na dwa różne sposoby. Jeśli chcesz przygotować je jakiś czas przed świętami, a usmażyć dopiero w wigilię, zamroź je bez panierki. Wtedy w święta obtoczysz rozmrożone krokiety w jajku i bułce tartej, a następnie usmażysz jak zwykle.
Jak mrozić krokiety, które już są usmażone w panierce? Zapakuj je w folię aluminiową lub woreczek foliowy i włóż do zamrażarki. Dzień przed Wigilią przełóż je do lodówki, a w święta rozmrożone krokiety upiecz w piekarniku, by panierka znów stała się chrupiąca.
Mrożenie pierogów i uszek również jest bajecznie proste, dlatego warto przygotować je wcześniej. Są czasochłonne, a dzięki ugotowaniu ich kilka tygodni przed świętami, zaoszczędzisz czas w Wigilię. Jak mrozić uszka i pierogi? Ugotowane oraz dobrze wystudzone należy włożyć do woreczka i dolać odrobinę oleju. Wymieszaj delikatnie pierogi lub uszka w woreczku, by dobrze się natłuściły. Dziki temu się nie posklejają, a w Wigilię bez problemu będzie można je odgrzać.