Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Korzystaj z pralki i zmywarki tylko wtedy, kiedy są pełne fot. Shutterstock
Producenci zmywarek nie polecają tych urządzeń do gotowania, zastrzegają to również w instrukcjach obsługi. Nie ma także żadnych badań, które potwierdzałyby bezpieczeństwo przyrządzonych w ten sposób posiłków. Jednak zmywarkowe gotowanie ma coraz więcej fanów...
Główną ideą Lisy Casali jest wykorzystanie wszystkich resztek w kuchni. Dlatego w jej pierwszej książce pojawiły się przepisy z wykorzystaniem pozostałości z warzyw i owoców, które mogą być jeszcze użyte do kolejnych dań.
Jednak jej prawdziwym bestsellerem okazała się książka Gotowanie w zmywarce.
Książka na części pierwsze rozkłada techniki gotowania w zmywarce. Opisuje również wiele zmywarkowych przepisów.
Wiele osób potraktowało publikację bardzo poważnie. W samych Stanach Zjednoczonych została zapoczątkowana nowa moda na programy kulinarne, które prezentują proste przepisy na zmywarkowe gotowanie.
Jedzenie Fot. Shutterstock
Ponieważ gotują się dłużej i w niższej temperaturze, lepiej smakują
– wyjaśnia włoska proekologiczna autorka.
Dania rzekomo nie tracą walorów smakowych, a wręcz zyskują.
Tradycyjna zmywarka podgrzewa wodę do 6. - 75 stopni Celsjusza, co pozwala zabić bakterie i zarazki. Jednocześnie jest to temperatura wystarczająca do przygotowania większości warzyw i ryb. Gotowanie w zmywarce można przyrównać do próżniowej metody gotowania sous vide, która jest stosowana przez wielu światowych kucharzy.
Lisa Casali, prekursorka zmywarkowego trendu często podkreśla w wielu wywiadach, że na pomysł wpadła, gdy okazało się, że jej obiady wymagają często jedynie podgrzania, a ona ma w swojej zmywarce sporo miejsca.
Casali zaczęła przekładać dania do słoiczków, doprawiać je, następnie włączała klasyczny program w zmywarce ze słoiczkami w środku. Okazało się (jak twierdzi autorka), że wszystko zostało przyrządzone idealnie. To zainspirowało ją do dalszego eksperymentowania. Dzięki temu Lisa Casali opracowała wiele przepisów na dania dla kilkuosobowej rodziny.
Co ważne autorka podkreślała, że w ciągu roku jej rachunki za prąd i wodę znacząco zmalały.
Lisa Cali na swoim blogu podkreśla, że nie jest to ekologiczna fanaberia, tylko rozwiązanie bardzo praktyczne, ułatwiające funkcjonowanie i pozwalające zaoszczędzić dużo pieniędzy.
A wy? Co uważacie o zmywarkowym gotowaniu? Wypróbujecie przepisy Lisy Casali?
Dajcie nam znać w komentarzach.