Gotuje jedzenie w zmywarce i twierdzi, że smakuje lepiej. "To oszczędność pieniędzy i czasu"

Okazuje się, że zmywarka do naczyń może mieć wiele zastosowań. Poza umyciem naczyń możesz również... przygotować w niej jedzenie.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zmywarka to urządzenie znajdujące się w większości polskich domów. Jednak coraz więcej ludzi używa jej nie tylko do mycia naczyń

Korzystaj z pralki i zmywarki tylko wtedy, kiedy są pełneKorzystaj z pralki i zmywarki tylko wtedy, kiedy są pełne fot. Shutterstock

Producenci zmywarek nie polecają tych urządzeń do gotowania, zastrzegają to również w instrukcjach obsługi. Nie ma także żadnych badań, które potwierdzałyby bezpieczeństwo przyrządzonych w ten sposób posiłków. Jednak zmywarkowe gotowanie ma coraz więcej fanów...

Jak zabawa klockami wpływa na rozwój dzieckaO tym nie możesz zapomnieć. Twoje dziecko kiedyś ci za to podziękuje!

To włoszka Lisa Casali nadała zmywarce zupełnie nowe zastosowanie. Całą ideę opisała w książce

 

Główną ideą Lisy Casali jest wykorzystanie wszystkich resztek w kuchni. Dlatego w jej pierwszej książce pojawiły się przepisy z wykorzystaniem pozostałości z warzyw i owoców, które mogą być jeszcze użyte do kolejnych dań.

Jednak jej prawdziwym bestsellerem okazała się książka Gotowanie w zmywarce. 

Książka na części pierwsze rozkłada techniki gotowania w zmywarce. Opisuje również wiele zmywarkowych przepisów

Wiele osób potraktowało publikację bardzo poważnie. W samych Stanach Zjednoczonych została zapoczątkowana nowa moda na programy kulinarne, które prezentują proste przepisy na zmywarkowe gotowanie.

Zobacz wideo Świąteczna tarta wytrawna czy na słodko? Mamy propozycje na obydwie

JedzenieJedzenie Fot. Shutterstock

Lisa Casali twierdzi, że ugotowane w zmywarce jedzenie smakuje lepiej. Zapewnia również, że dzięki tej technice można sporo zaoszczędzić

Ponieważ gotują się dłużej i w niższej temperaturze, lepiej smakują

– wyjaśnia włoska proekologiczna autorka.

Dania rzekomo nie tracą walorów smakowych, a wręcz zyskują.

Tradycyjna zmywarka podgrzewa wodę do 6. - 75 stopni Celsjusza, co pozwala zabić bakterie i zarazki. Jednocześnie jest to temperatura wystarczająca do przygotowania większości warzyw i ryb. Gotowanie w zmywarce można przyrównać do próżniowej metody gotowania sous vide, która jest stosowana przez wielu światowych kucharzy.

Lisa Casali, prekursorka zmywarkowego trendu często podkreśla w wielu wywiadach, że na pomysł wpadła, gdy okazało się, że jej obiady wymagają często jedynie podgrzania, a ona ma w swojej zmywarce sporo miejsca.

Casali zaczęła przekładać dania do słoiczków, doprawiać je, następnie włączała klasyczny program w zmywarce ze słoiczkami w środku. Okazało się (jak twierdzi autorka), że wszystko zostało przyrządzone idealnie. To zainspirowało ją do dalszego eksperymentowania. Dzięki temu Lisa Casali opracowała wiele przepisów na dania dla kilkuosobowej rodziny.

Co ważne autorka podkreślała, że w ciągu roku jej rachunki za prąd i wodę znacząco zmalały.

Lisa Cali na swoim blogu podkreśla, że nie jest to ekologiczna fanaberia, tylko rozwiązanie bardzo praktyczne, ułatwiające funkcjonowanie i pozwalające zaoszczędzić dużo pieniędzy.

 

A wy? Co uważacie o zmywarkowym gotowaniu? Wypróbujecie przepisy Lisy Casali?

Dajcie nam znać w komentarzach.

Więcej o: