Świąteczny czas to moment, który w dużej mierze spędzamy w kuchni na przygotowywaniu świątecznych pyszności. To właśnie wtedy resztki jedzenia, tłuszcz, fusy z herbaty i osad z kamienia to rzeczy, mogą sprawić, że nasze zlewy co jakiś czas się zatykają.
Zamiast wydawania pieniędzy na drogie, trujące detergenty, które mogą powodować oparzenia skóry oraz uszkodzenie oczu, wiele osób decyduje się na zastosowanie domowych sposobów.
Swiąteczna gorączka w kuchni Fot. Shutterstock
Co robić, gdy woda w zlewie przestaje spływać, a zapach wydostający się z odpływu jest mało przyjemny? Zatkany zlew to częsty problem pojawiający zarówno w kuchni, jak i w łazience.
Jak postępować?
Taki zabieg skutecznie udrożni rury, pozbywając się zalegających w nich resztek.
Fot. Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl
Odetkanie zlewu sodą i octem jest proste i zajmuje niewiele czasu.
Po wykonaniu tych kroków będzie można usłyszeć syczenie i bulgotanie. Oznacza to, że roztwór zaczyna działać. Po godzinie wystarczy spłukać zlew letnią wodą.
Zabiegi te warto też stosować profilaktycznie, dzięki czemu zadbamy o drożność rur, unikając kłopotliwego zatoru.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl