Sernik jest nieodłącznym elementem większości świąt i przyjęć. Nie potrzeba wielu składników, by go przygotować, a swoim smakiem potrafi zachwycić każdego amatora deserów. Najlepszy jest jednak ten, który został przygotowany samodzielnie. Chcesz, by tym razem twoje ciasto było puszyste, idealnie wyrośnięte i niepopękane? Podpowiadamy, co zrobić, by upiec fantastyczny sernik.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowanie idealnego sernika nie jest tak trudne, jakby się mogło wydawać. Wystarczy pamiętać jednak o kilku ważnych zasadach. Jeśli będziesz się ich trzymać, twoje ciasto będzie smaczne, jędrne i perfekcyjnie wyrośnięte. Przede wszystkim należy wybrać składniki najwyższej jakości. Podstawą fantastycznego sernika jest odpowiedni ser. Musi być tłusty oraz doskonale odciśnięty z wody. Jeśli sama chcesz go zmielić, zrób to przynajmniej dwukrotnie, by ciasto było niezwykle puszyste. Decydujesz się na gotowy ser twarogowy z wiaderka? Zwróć uwagę na skład. Powinien mieć przynajmniej 20% tłuszczu. Dzięki temu sernik nie będzie się kruszył podczas krojenia, a stanie się gładki i puszysty.
Składniki gotowe? Pamiętaj, aby wyjąć je wcześniej z lodówki. Sernik należy przygotowywać z produktów o temperaturze pokojowej. Nie powinno się go też zbyt długo mieszać. Należy zrobić to tylko do połączenia składników, by masa się nie napowietrzyła. To sprawi, że sernik nie opadnie ani nie popęka w trakcie pieczenia.
Upieczenie idealnego sernika to prawdziwa sztuka. Łatwo jednak opanować ją do perfekcji, jeśli zaczniemy korzystać z odpowiedniej techniki pieczenia. Przede wszystkim sernik nie powinien piec się dłużej niż około 30 minut w temperaturze 150-180 stopni Celsjusza. Nie należy też pod żadnym pozorem korzystać z funkcji termoobiegu. Co jeszcze można zrobić, by sernik wyszedł idealny? Warto upiec go w kąpieli wodnej. To niezawodny patent cukierników. Jak to zrobić?