Co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty? Prosty cukierniczy patent sprawi, że wyjdzie idealny

Przygotowanie idealnie puszystego i wyrośniętego sernika to prawdziwa sztuka. Niektórzy opanowali ją do perfekcji. Jeśli do tej pory twój sernik kruszył się, opadał lub pękał podczas pieczenia, prawdopodobnie popełniałaś kilka błędów. Wyeliminuj je, a przygotujesz sernik najlepszy na świecie!

Sernik jest nieodłącznym elementem większości świąt i przyjęć. Nie potrzeba wielu składników, by go przygotować, a swoim smakiem potrafi zachwycić każdego amatora deserów. Najlepszy jest jednak ten, który został przygotowany samodzielnie. Chcesz, by tym razem twoje ciasto było puszyste, idealnie wyrośnięte i niepopękane? Podpowiadamy, co zrobić, by upiec fantastyczny sernik.

Zobacz wideo Sernik baskijski

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Najpopularniejsze błędy podczas pieczenia sernika. Przestań to robić, a w końcu wyjdzie ci idealnie miękki i puszysty

Przygotowanie idealnego sernika nie jest tak trudne, jakby się mogło wydawać. Wystarczy pamiętać jednak o kilku ważnych zasadach. Jeśli będziesz się ich trzymać, twoje ciasto będzie smaczne, jędrne i perfekcyjnie wyrośnięte. Przede wszystkim należy wybrać składniki najwyższej jakości. Podstawą fantastycznego sernika jest odpowiedni ser. Musi być tłusty oraz doskonale odciśnięty z wody. Jeśli sama chcesz go zmielić, zrób to przynajmniej dwukrotnie, by ciasto było niezwykle puszyste. Decydujesz się na gotowy ser twarogowy z wiaderka? Zwróć uwagę na skład. Powinien mieć przynajmniej 20% tłuszczu. Dzięki temu sernik nie będzie się kruszył podczas krojenia, a stanie się gładki i puszysty.

Składniki gotowe? Pamiętaj, aby wyjąć je wcześniej z lodówki. Sernik należy przygotowywać z produktów o temperaturze pokojowej. Nie powinno się go też zbyt długo mieszać. Należy zrobić to tylko do połączenia składników, by masa się nie napowietrzyła. To sprawi, że sernik nie opadnie ani nie popęka w trakcie pieczenia.

Jak upiec najlepszy sernik na świecie? Sekret tkwi w odpowiedniej technice pieczenia

Upieczenie idealnego sernika to prawdziwa sztuka. Łatwo jednak opanować ją do perfekcji, jeśli zaczniemy korzystać z odpowiedniej techniki pieczenia. Przede wszystkim sernik nie powinien piec się dłużej niż około 30 minut w temperaturze 150-180 stopni Celsjusza. Nie należy też pod żadnym pozorem korzystać z funkcji termoobiegu. Co jeszcze można zrobić, by sernik wyszedł idealny? Warto upiec go w kąpieli wodnej. To niezawodny patent cukierników. Jak to zrobić?

  1. Uszykuj dwie tortownice - większą i mniejszą.
  2. Wnętrze mniejszej tortownicy dokładnie wyłóż papierem do pieczenia. Na zewnątrz zabezpiecz jej spód i boki folią aluminiową. Wlej do tej blachy masę serową.
  3. Do dużej blachy wlej wrzątek, a następnie wstaw do niej małą tortownicę z masą serową. Woda nie powinna przekraczać 1/3 wysokości mniejszej blaszki.
  4. Tak przygotowane tortownice włóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczone w kąpieli wodnej będzie miękkie, puszyste i doskonale wyrośnięte.
  5. Gdy ciasto się upiecze, nie wyjmuj go z piekarnika. Uchyl jedynie drzwiczki i pozwól na to, by sernik ostygł razem z urządzeniem.
Więcej o: