Tarka kuchenna to niezwykle przydatna rzecz w kuchni. Ułatwia krojenie i rozdrabnianie warzyw. Pomaga zaoszczędzić sporo czasu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że chropowata strona tarki do warzyw jest przydatna nie tylko do ścierania ziemniaków na placki ziemniaczane.
Na rynku istnieje kilka rodzajów tarek kuchennych. Najprostszy podział to tarki ręczne i elektryczne. Tarki elektryczne dają nam wiele możliwości – od wybrania grubości plasterków po specjalną nakładkę do krojenia makaronu. Elektroniczna tarka pozwoli zaoszczędzić nam sporo czasu np. gdy do starcia mamy większą ilość owoców i warzyw.
Ręczne tarki to nie tylko proste przedmioty, jakie znamy z większości kuchni. Dziś możemy kupić tarkę ze zmiennymi nakładkami lub z pojemnikiem na starte warzywa.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Nazwa wskazywałaby, że tarka przydaje się głównie do ścierania warzyw i owoców. Nie jest to prawda. Tarka idealnie sprawdzi się do ścierania czekolady do ciasta. Aby udekorować ciasto czekoladą, najczęściej roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Co w sytuacji, gdy chcemy, aby na cieście znalazły się drobinki czekolady? Wystarczy zetrzeć tabliczkę na chropowatej części tarki.
Chropowata część tarki kuchennej przydaje się również podczas przygotowywania sosu beszamelowego. Na chropowatej stronie możemy zetrzeć gałkę muszkatołową, a następnie dodać ją do sosu. Jeśli nie posiadasz wyciskarki do czosnku, chropowata część tarki idealnie nada się do starcia ząbków.