Dolej szklankę do gotującego się rosołu, a nie pożałujesz. Zupa wyjdzie klarowna i aromatyczna

Rosół uważany jest za królową polskich zup. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu, a inni z marzą o nim, gdy dopada ich grypa. Co zrobić, aby za każdym razem ugotować aromatyczny i klarowny rosół? Wystarczy wykorzystać jeden sprytny sposób.

Przygotowanie smacznego rosołu to ogromne wyzwanie dla kogoś, kto dopiero zaczyna swoją kulinarną przygodę. Czasami potrafi sprawić też nieco problemów również kuchennym wyjadaczom, którzy świetnie sobie radzą podczas gotowania. Istnieje jednak kilka zasad, których zawsze warto się trzymać. Dzięki temu rosół wyjdzie smaczny i klarowny. Poznaj niezawodne sposoby na to, by przygotować perfekcyjny rosół.

Zobacz wideo [MATERIAŁ PROMOCYJNY] O zdrowiu w kontekście ciałopozytywności, czyli dlaczego nie ma to nic wspólnego z promocją otyłości? 2. odcinek podcastu „Ciałość"

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak gotować najlepszy rosół na świecie? Pamiętaj o tych podstawowych zasadach

Rosół jest podstawą wielu innych zup, dlatego tak ważne jest, aby nauczyć się go gotować. Im będzie lepszy, tym smaczniejsze dania przygotujesz na jego bazie. Przede wszystkim warto pamiętać o kilku podstawowych wskazówkach, które sprawią, że przygotujesz aromatyczną i klarowną zupę.

Kluczem do ugotowania klarownego rosołu jest pilnowanie jego temperatury i hartowanie go poprzez dolewanie zimnej wody. Gdy zaczynasz gotować zupę, nie zalewaj zimną wodą od razu całego garnka. Wlej jej tyle, by zakryć warzywa oraz mięso, a resztę płynu uzupełniaj w trakcie gotowania. W ten sposób spowolnisz nieco ten proces, obniżysz temperaturę rosołu, a dzięki temu ugotujesz smaczną oraz aromatyczną zupę. Jeśli ten trik do ciebie nie przemawia, wystarczy, że podczas gotowania będziesz co jakiś czas dodawać do rosołu kilka kostek lodu. Ta metoda zadziała równie skutecznie, a zupa będzie niezwykle klarowna.

O czym jeszcze warto pamiętać? Po zagotowaniu rosołu dokładnie usuń łyżką powstałą pianę oraz szumowiny. Jeśli tego nie zrobisz, opadną na dno i sprawią, że zupa stanie się mętna. Istotne jest też to, by rosół doprawiać dopiero na sam koniec gotowania, aby go nie przesolić.

Agnieszce Woźniak-Starak "w takiej czapie musi być cieplutko"

Rosół robi się mętny i zbyt tłusty? Poznaj sposoby, które mogą go uratować

Rosół należy gotować około 3 godzin. W tym czasie trzeba dokładnie pilnować całego procesu, by zupa była aromatyczna i klarowna. Co, jeśli jednak nie uda nam się ugotować idealnego rosołu i stanie się mętny lub zbyt tłusty? Istnieją dwa domowe sposoby, które mogą pomóc.

Przede wszystkim warto wykorzystać białko jaja. Ubij je na pianę i umieść ją w zupie. Po chwili, gdy się zetnie, z łatwością wyłowisz białko łyżką cedzakową. Możesz ewentualnie wykorzystać kawałek obranego, surowego ziemniaka. Po 30 minutach wyjmij warzywo z rosołu, a nie tylko wyklaruje zupę, lecz także usunie z niej nadmiar soli. Właśnie dlatego jest to też dobry sposób, na uratowanie rosołu, gdy go przesolisz.

Więcej o: