Każdy z nas ma swoje sprawdzone przepisy na śledzie. Jedni marynują je w oleju, a inni tworzą z nich przepyszną sałatkę. Zanim jednak zaczniemy przygotowywać potrawy wigilijne ze śledziami, trzeba je odpowiednio namoczyć, by były smaczne i idealnie kruche. Jak najlepiej to zrobić? Poznaj sposoby, które sprawią, że śledzie na święta w tym roku zrobią największą furorę.
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepisy na śledzie są różne, jednak przed przystąpieniem do większości z nich trzeba je wcześniej odpowiednio przygotować. Ile moczyć śledzie? Czas i sposób moczenia zależy od rodzaju ryby, na jaki się zdecydujemy. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, warto wybrać matiasy. Są najdelikatniejsze, dlatego zwykle wystarczy jedynie opłukać je pod bieżącą wodą. Jeśli jednak są zbyt słone, należy włożyć je do wody na 1-2 godziny w międzyczasie kilkukrotnie ją zmieniając.
Najczęściej jednak dużo osób decyduje się na śledzie z beczki. One wymagają dłuższego moczenia w wodzie, by były idealne do jedzenia. Ile moczyć śledzie na święta, by potrawy wigilijne świetnie się udały? Proces ten trwa zwykle kilka godzin. Śledzie należy moczyć w wodzie, co godzinę zmieniając ją na świeżą. Po 3-4 godzinach warto sprawdzić, jak słona jest ryba. Jeśli nadal wymaga moczenia, trzeba powtarzać proces do uzyskania odpowiedniego smaku. Warto jednak pod koniec urozmaicić moczenie śledzi, by były idealnie kruche i niezwykle smaczne. Co można do tego wykorzystać?
Przepisy na śledzie są różne, jednak najczęściej zaleca się moczenie ich w mleku. To naprawdę dobry sposób, jednak istnieje kilka innych technik, które sprawią, że ryba będzie niezwykle smaczna i idealnie krucha. W tym roku śledzie na święta można przygotować, stosując kilka różnych technik, by zaskoczyć swoich gości. Kiedy po wymoczeniu śledzi w wodzie uznasz, że ich smak jest już prawie taki, na jakim ci zależy, możesz przystąpić do moczenia ryby w różnych ciekawych miksturach.
W czym moczyć śledzie? Zamiast mleka warto użyć maślanki. Jeśli ktoś nie może jeść octu, ten sposób świetnie się sprawdzi, ponieważ nada rybie charakterystycznego, kwaskowatego posmaku. Do moczenia śledzi dobrze się też sprawdzą różne alkohole. Ten trik sprawi, że uzyskają ciekawy aromat i smak. Możesz wykorzystać do tego piwo lub wino. Świetną alternatywą dla mleka jest też moczenie śledzi w wodzie gazowanej z dodatkiem soku z połowy cytryny. Dzięki temu ryba będzie bardzo delikatna. W każdej z tych marynat warto moczyć śledzie przez 30 minut do godziny.