Zastosowanie tłuczka do mięs, którego mogłaś nie znać. Do czego wykorzystuje się paskowaną część?

Tłuczek do mięsa znajduje się w prawie każdej kuchni. To narzędzie, które jest niezbędne do przygotowania kotletów schabowych, jednak ma też inne zastosowanie. Początkujący kucharze mogą nie wiedzieć, do czego służy druga strona tłuczka do mięs. Jak można ją wykorzystać? Podpowiadamy.

W większości domów można znaleźć w kuchni tłuczek do mięs. Najczęściej korzystamy z niego podczas przygotowywania kotletów schabowych na niedzielny obiad. Narzędzie to ma jednak dwie różne końcówki, a z jednej z nich niektórzy w ogóle nie korzystają. Do czego się przyda? Podpowiadamy.

Zobacz wideo [MATERIAŁ PROMOCYJNY] O zdrowiu w kontekście ciałopozytywności, czyli dlaczego nie ma to nic wspólnego z promocją otyłości? 2. odcinek podcastu "Ciałość"

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dlaczego tłuczek jest potrzebny do przygotowywania schabowych? Ubijanie to czynność, której nie należy pomijać

Charakterystyczny dźwięk ubijania mięsa na kotlety schabowe zwykle rozbrzmiewa w wielu domach podczas niedzielnego przygotowywania obiadu. Od zawsze uczono nas, by przed panierowaniem i smażeniem mięsa ubić je również specjalnym tłuczkiem z końcówką o kratkowanej powierzchni. Dlaczego się to robi? Dokładne ubicie mięsa z obu stron sprawi, że szybko się usmaży, a dzięki temu będzie soczyste. Cienkie, idealnie rozbite kotlety schabowe nie będą więc suche i ciągnące, dlatego należy ubijać je za pomocą kratkowanej strony tłuczka. Co jednak z częścią, która jest pokryta pasami? Ma zupełnie inne zastosowanie.

Do czego służy druga strona tłuczka do mięs? Wykorzystaj go do przygotowania tych potraw

Tłuczek do mięsa zwykle składa się z dwóch końcówek - kratkowanej i takiej, która jest pokryta podłużnymi nacięciami. Każda z nich ma swoje wyjątkowe zastosowanie, do którego została stworzona. Doskonale wiemy, jak korzystać z kratkowanej części tłuczka, jednak do czego przydaje się paskowana? 

Końcówka tłuczka pokryta paskami przydaje się podczas przygotowywania dań z twardych mięs, których włókna należy dokładnie rozbić przed przygotowaniem. Należy do nich między innymi karkówka czy wołowina. Jeśli chcesz, by kotlety przygotowane z tego rodzaju mięsa nie były gumowe, ciągnące i twarde, dokładnie rozbij każdy kawałek za pomocą tłuczka z podłużnymi nacięciami. Końcówka ta idealnie dopasuje się do struktury karczku lub wołowiny, rozbijając silne i długie włókna.

Więcej o: